Dieta

Ciasto dla cukrzyka – słodki wypiek, który można zjeść na zdrowie!

ciasto dla cukrzyka

Nie ma rodzinnych uroczystości i świąt bez domowych wypieków na pięknie nakrytym, odświętnym stole! Co w takiej sytuacji z bliskimi na diecie cukrzycowej? Specjalnie dla nich warto zmodyfikować tradycyjne przepisy i przygotować ciasto dla cukrzyka! Szczególnie, jeśli chodzi o dni takie jak chociażby Wigilia

Dieta cukrzycowa nie musi być monotonna! Wśród dozwolonych produktów są również takie, które pozwolą ci przygotować pyszne ciasto dla cukrzyka! Jakie? Sprawdź nasze pomysły, które wyjdą na zdrowie każdemu, kto boryka się z cukrzycą. Przekonaj się, że takie wypieki jak ciastka owsiane bez cukru są nie tylko zdrowe, ale także mogą być smaczne!

Zamienniki cukru, z którymi uda ci się każdy słodki wypiek

Podstawą każdego tradycyjnego wypieku są takie składniki jak: biała mąka pszenna oraz znane nośniki smaku – tłuszcze (najlepiej masło, margaryna albo olej roślinny) i cukier. Ciasto dla cukrzyka nie powinno zawierać właściwe żadnego z nich! Jeden mały kawałek, zjedzony raz na jakiś czas, oczywiście całkowicie nie zrujnuje diety diabetyka. Jednak może doprowadzić do dużego wyrzutu insuliny, a tym samym czasowo pogorszyć jego samopoczucie. Lepiej więc przygotować zdrowszy zamiennik klasycznego sernika czy jabłecznika. Jak to zrobić? Przede wszystkim warto zastanowić się czym zastąpić w cieście biały cukier – produkt o wysokim indeksie glikemicznym!

Zamienniki cukru, czyli nie tylko słodziki

Jedną z opcji jest zastosowanie słodzików. Z łatwością znajdziesz je w większości marketów i sklepów spożywczych, a także w aptekach. Jakiś czas temu substancje tego typu cieszyły się złą sławą – występujący w nich acesufam czy aspartam oskarżano o działanie rakotwórcze. Najnowsze badania wykazują jednak, że substancje stanowiące podstawę słodzików mogą pojawić się w diecie osób chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Ilości spożywane w ramach standardowej diety nie wpłyną negatywnie na organizm i nie są czynnikiem rakotwórczym!

Przeczytaj:  Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń, czyli dieta przy cukrzycy

Jeśli jednak nie chcesz dodawać do ciasta słodzików, wybierz naturalne produkty do dosładzania ciast. Najbardziej popularnymi są ksylitol, stewia oraz erytrytol.

Ksylitol i stewia – właściwości

Ksylitol to inaczej cukier brzozowy. Polecany jest diabetykom z uwagi na swoje cechy charakterystyczne – zawiera o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Ma także niższy indeks glikemiczny, więc nie podniesie znacząco poziomu glukozy we krwi, gdy wykorzystasz go w cieście dla diabetyka. Dodatkową zaletą ksylitolu jest to, że nie wywołuje próchnicy! Do diety warto jednak wprowadzać ten produkt powoli, bo spożycie na raz dużej ilości ksylitolu może wywołać biegunkę, wymioty albo bóle żołądka.

Stewia to słodzidło pozyskiwane w procesie ekstrakcji z liści stewii. Jest ono mniej kaloryczne od cukru i łatwiej od niego wydalane z organizmu. Zaleca się więc stewię osobom z nietolerancją sacharozy oraz chorym na cukrzycę typu 2 i 1. Przez jakiś czas w mediach pojawiały się doniesienia o rakotwórczym działaniu stewii, ale nie zostały one potwierdzone badaniami.

Czy erytrytol z to dobry substytut cukru?

Erytrytol to kolejny naturalny słodzik. Występuje w wielu owocach, pyłkach kwiatów, grzybach, a nawet owocach morza. Na szeroką skalę powstaje jednak w procesie fermentacji glukozy przy zastosowaniu drożdży. Mimo że erytrytol jest bezpieczny dla organizmu, lepiej nie spożywać go w dużych ilościach – może wówczas wywołać bóle głowy albo brzucha.

Jak przygotować ciasto dla cukrzyka?

Kiedy wiesz już, czym dosłodzić ciasto dla cukrzyka, pora na konkretny przepis! Cukrzycy mogą jeść dowolne rodzaje wypieków – pod warunkiem wprowadzenia do nich odpowiednich modyfikacji. Bardzo smaczne jest więc np. ciasto jogurtowe albo ciasto czekoladowe na bazie czerwonej fasoli. Wielu osobom najbardziej jednak smakuje ciasto marchewkowe! Jak je przyrządzić?

Przeczytaj:  Czy cukrzyk może jeść ziemniaki?

Przygotuj:

  • 500 g marchewki startej na tarce (może być na grubych oczkach);
  • 150 g mąki razowej lub żytniej, ewentualnie orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 60 ml oleju rzepakowego;
  • 5 jajek;
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie marchewkowego ciasta dla diabetyka jest bardzo proste i nie zajmie ci zbyt wiele czasu.

  1. Najpierw połącz wszystkie mokre składniki (tj. olej i jajka) w misce.
  2. Dodaj do nich słodzidło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i marchewkę.
  3. Jeśli chcesz, do masy możesz także dołożyć orzechy lub rodzynki, ale nie jest to konieczne.
  4. Przełóż ciasto na przygotowaną blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia.
  5. Piecz w 180°C przez ok. 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka).
  6. Ciasto możesz podawać ze świeżymi owocami o niskim indeksie glikemicznym (należą do nich borówki, maliny, porzeczki czy brzoskwinie).

Produkty dozwolone w diecie cukrzycowej i takie, na które lepiej uważać

Zdrowe ciasto dla cukrzyka to pyszny dodatek do diety, ale – oczywiście – nie jej podstawa. Co więc może jeść cukrzyk na co dzień, aby nie podnieść stężenie glukozy we krwi? Polecane produkty to przede wszystkim chude mięsa i wędliny, sery twarogowe oraz przetwory mleczne (naturalne jogurty, kefiry, maślanki). Cukrzycy mogą pozwolić sobie na pieczywo pełnoziarniste lub razowe, a także słodkości, w których zamiast cukru zastosowane zostały słodzik, stewia, ksylitol albo erytrytol.

Podstawę diety powinny jednak stanowić warzywa i owoce. Najlepiej surowe lub poddane jedynie krótkiej obróbce termicznej. Aby nadmiernie nie podnosić poziomu cukru we krwi, najlepiej wybierać takie o niskim indeksie glikemicznym. Będą to agrest, jabłka, kiwi, truskawki, pomarańcze i inne cytrusy, a także wspomniane już porzeczki, brzoskwinie, maliny czy borówki. Ostrożnie natomiast należy podchodzić do takich słodkich owoców jak banany, ananasy czy winogrona.

Przeczytaj:  Czy cukrzyk może jeść parówki? Czego należy unikać?

Z warzyw najlepszym wyborem będą brokuły, kalafiory, cebula, seler, por, pietruszka, pomidory, ogórki, brukselka, kapusta i cukinia.

Czego diabetycy powinni unikać?

Z diety warto wykluczyć oczywiście wszelkie dania typu fast food, napoje słodzone i gazowane, słone przekąski (takie jak chipsy i paluszki) oraz gotowe słodycze. Niewskazane są także wyroby z białej mąki (czyli tradycyjne bułki, chleby, chałki, drożdżówki i rogale), jasny makaron i biały ryż. Dobrze jest także mocno ograniczyć spożycie tłustego mięsa i kiełbas.

Diabetycy powinni zachować szczególną ostrożność w odniesieniu do spożywania alkoholu, ponieważ może to prowadzić do niestabilności poziomu cukru we krwi oraz interakcji z niektórymi lekami stosowanymi w terapii cukrzycy. W przypadku osób z cukrzycą, zaleca się unikanie spożycia dużych ilości alkoholu oraz spożywanie go w umiarkowanych ilościach, najlepiej podczas posiłku. Ważne jest także, aby regularnie monitorować poziom cukru we krwi oraz konsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie czy stylu życia.

Przygotowując posiłki, warto skupić się nie tylko na składnikach, ale też wziąć pod uwagę sposób obróbki. Lepszy efekt dla zdrowia przyniesie gotowanie na parze, ewentualnie pieczenie dań niż ich smażenie (zwłaszcza z wykorzystaniem dużej ilości tłuszczu!). Na szczęście zdrowe przepisy dla diabetyków (nie tylko na dania obiadowe, ale też pyszne śniadania czy przekąski) coraz łatwiej znaleźć zarówno w książkach kucharskich, jak i w internecie. Dzięki temu, przygotowując posiłki dla diabetyka, nie musisz zbytnio się ograniczać, a dieta chorego wciąż może być różnorodna i bogata w wiele smaków!

Sprawdzony przepis na ciasto dla cukrzyka przydaje się nie tylko podczas większych okazji jak święta czy urodziny obchodzone w gronie najbliższych. Jeśli choruje jeden z twoich domowników, pyszny domowy wypiek możesz zaserwować mu również zupełnie bez okazji! Takie ciasta są niskokaloryczne, nie wpłyną więc negatywnie na wygląd ani zdrowie bliskich. Mogą za to zdecydowanie poprawić humor całej rodziny!

Anna Kondziela
585 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *