Dieta

Tort dla cukrzyka – łatwy przepis na szczególne okazje

tort dla cukrzyka

Tort dla cukrzyka to delikatny przysmak, który posmakuje każdemu – także osobom zdrowym. Jak go przygotować? Na pewno sobie z tym poradzisz! Przeczytaj nasz przepis i przekonaj się, że takie pieczenie może być proste!

Jesteś na diecie cukrzycowej, a może spodziewasz się gościa – diabetyka? Nasz tort dla cukrzyka uświetni każde przyjęcie. A co najważniejsze – przygotujesz go łatwo i szybko.

Czy jako diabetyk możesz sobie pozwolić na kawałek tortu?

Powszechnie uważa się, że słodycze dla cukrzyków są całkowicie zakazane. Nie jest to do końca prawdą – jeśli masz wyrównany poziom glukozy i ściśle kontrolujesz swoją dietę, możesz od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego.

Ważne jednak, by ciasta i torty spożywać rzadko i w niewielkich ilościach. Najlepiej robić to po posiłku bogatym w białka i węglowodany złożone.

Jak obniżyć indeks glikemiczny tortu?

Tym, co powoduje, że tradycyjne torty nie są odpowiednie dla cukrzyków, jest zawartość słodkich i tłustych składników o wysokim indeksie glikemicznym. To właśnie one sprawiają, że poziom glukozy we krwi osoby chorej może wzrosnąć do niebezpiecznie wysokiego poziomu.

Składniki o wysokim IG to przede wszystkim biały cukier i mąka z pełnego przemiału, a także masło i margaryna. Na szczęście możesz je łatwo zastąpić. Desery dla cukrzyka przygotowuje się na bazie zdrowych zamienników białego cukru – ksylitolu, erytrolu lub stewii, a także mąki pełnoziarnistej. To produkty o niższym IG, a grubo mielona mąka jest dodatkowo bogata w ważny w diecie cukrzycowej błonnik. Krem możesz wykonać ze śmietanki lub mascarpone, które są mniej tłuste niż masło.

Przepis na tort dla cukrzyka

Chcesz zrobić tort dla cukrzyka? Skorzystaj z tego prostego przepisu! Podstawą tortu jest spód na biszkoptowym cieście, pieczony bez dodatku białego cukru i tłuszczu.

Przeczytaj:  Dieta dla cukrzyka typu 2. Poznaj najważniejsze zasady

Do przygotowania tortu potrzebujesz:

  • 6 jajek;
  • 1 szklanki wybranego słodzika;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody;
  • 2 łyżeczek octu lub soku z cytryny;
  • szczypty soli;
  • 300 ml śmietanki 36%;
  • 300 g serka mascarpone;
  • a także: szklanki, miksera, łyżki lub szpatułki do mieszania, miski, tortownicy, papieru do pieczenia.

Jak przygotować tort?

  1. Ubij mikserem białka ze szczyptą soli – rób to przez kilka minut, aż uzyskasz sztywną pianę.
  2. Pod koniec ubijania wsyp słodzik.
  3. Żółtka jajek roztrzep widelcem, a następnie dodaj ocet lub sok z cytryny.
  4. Dodaj żółtka do piany z białek i zmiksuj.
  5. Przesiej mąki przez sitko i dodaj do masy. Całość wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

W międzyczasie przygotuj krem. Zmiksuj śmietankę z mascarpone i stopniowo dodawaj do niego słodzik. Na tej bazie możesz przygotować krem kawowy, owocowy lub czekoladowy, mieszając go z odpowiednimi dodatkami – kawą espresso, sypkim kakao lub świeżymi truskawkami.

Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i energicznie rzuć tortownicę na blat lub podłogę. Potem możesz wyjąć ciasto, a po przestudzeniu pokroić na 3 warstwy i każdą z nich nasączyć wodą. Gotowy tort przechowuje się w lodówce.

Tort dla cukrzyka najlepiej ozdobić owocami o niskim indeksie glikemicznym, np. truskawkami, malinami, borówkami. Możesz użyć także wiórków gorzkiej czekolady.

Tort bez cukru to propozycja nie tylko dla diabetyków. Jest znacznie zdrowszy niż tradycyjne ciasta – jeśli masz ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia, koniecznie go wypróbuj!

Anna Kondziela
579 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

4komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *