Dieta

Tort dla cukrzyka – łatwy przepis na szczególne okazje

tort dla cukrzyka

Tort dla cukrzyka to delikatny przysmak, który posmakuje każdemu – także osobom zdrowym. Jak go przygotować? Na pewno sobie z tym poradzisz! Przeczytaj nasz przepis i przekonaj się, że takie pieczenie może być proste!

Jesteś na diecie cukrzycowej, a może spodziewasz się gościa – diabetyka? Nasz tort dla cukrzyka uświetni każde przyjęcie. A co najważniejsze – przygotujesz go łatwo i szybko.

Czy jako diabetyk możesz sobie pozwolić na kawałek tortu?

Powszechnie uważa się, że słodycze dla cukrzyków są całkowicie zakazane. Nie jest to do końca prawdą – jeśli masz wyrównany poziom glukozy i ściśle kontrolujesz swoją dietę, możesz od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego.

Ważne jednak, by ciasta i torty spożywać rzadko i w niewielkich ilościach. Najlepiej robić to po posiłku bogatym w białka i węglowodany złożone.

Jak obniżyć indeks glikemiczny tortu?

Tym, co powoduje, że tradycyjne torty nie są odpowiednie dla cukrzyków, jest zawartość słodkich i tłustych składników o wysokim indeksie glikemicznym. To właśnie one sprawiają, że poziom glukozy we krwi osoby chorej może wzrosnąć do niebezpiecznie wysokiego poziomu.

Składniki o wysokim IG to przede wszystkim biały cukier i mąka z pełnego przemiału, a także masło i margaryna. Na szczęście możesz je łatwo zastąpić. Desery dla cukrzyka przygotowuje się na bazie zdrowych zamienników białego cukru – ksylitolu, erytrolu lub stewii, a także mąki pełnoziarnistej. To produkty o niższym IG, a grubo mielona mąka jest dodatkowo bogata w ważny w diecie cukrzycowej błonnik. Krem możesz wykonać ze śmietanki lub mascarpone, które są mniej tłuste niż masło.

Przeczytaj:  Ciasto dla cukrzyka – słodki wypiek, który można zjeść na zdrowie!

Przepis na tort dla cukrzyka

Chcesz zrobić tort dla cukrzyka? Skorzystaj z tego prostego przepisu! Podstawą tortu jest spód na biszkoptowym cieście, pieczony bez dodatku białego cukru i tłuszczu.

Do przygotowania tortu potrzebujesz:

  • 6 jajek;
  • 1 szklanki wybranego słodzika;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody;
  • 2 łyżeczek octu lub soku z cytryny;
  • szczypty soli;
  • 300 ml śmietanki 36%;
  • 300 g serka mascarpone;
  • a także: szklanki, miksera, łyżki lub szpatułki do mieszania, miski, tortownicy, papieru do pieczenia.

Jak przygotować tort?

  1. Ubij mikserem białka ze szczyptą soli – rób to przez kilka minut, aż uzyskasz sztywną pianę.
  2. Pod koniec ubijania wsyp słodzik.
  3. Żółtka jajek roztrzep widelcem, a następnie dodaj ocet lub sok z cytryny.
  4. Dodaj żółtka do piany z białek i zmiksuj.
  5. Przesiej mąki przez sitko i dodaj do masy. Całość wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

W międzyczasie przygotuj krem. Zmiksuj śmietankę z mascarpone i stopniowo dodawaj do niego słodzik. Na tej bazie możesz przygotować krem kawowy, owocowy lub czekoladowy, mieszając go z odpowiednimi dodatkami – kawą espresso, sypkim kakao lub świeżymi truskawkami.

Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i energicznie rzuć tortownicę na blat lub podłogę. Potem możesz wyjąć ciasto, a po przestudzeniu pokroić na 3 warstwy i każdą z nich nasączyć wodą. Gotowy tort przechowuje się w lodówce.

Tort dla cukrzyka najlepiej ozdobić owocami o niskim indeksie glikemicznym, np. truskawkami, malinami, borówkami. Możesz użyć także wiórków gorzkiej czekolady.

Tort bez cukru to propozycja nie tylko dla diabetyków. Jest znacznie zdrowszy niż tradycyjne ciasta – jeśli masz ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia, koniecznie go wypróbuj!

Przeczytaj:  Desery dla cukrzyka – słodko, ale bez cukru!

Zobacz także:

    None Found
Anna Kondziela
101 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Czy cukrzyk może jeść ziemniaki?

Osoby chorujące na cukrzycę muszą dbać o jakość swojej diety. Na polskich stołach zazwyczaj w daniu głównym pojawiają się popularne ziemniaki. Dlatego wiele osób zastanawia się, czy cukrzyk może jeść ziemniaki. Odpowiadamy na to pytanie.
Dieta

Czy cukrzyk może jeść parówki? Czego należy unikać?

Osoby chorujące na cukrzycę powinny szczególnie dbać o swoją dietę. Nie może ona zawierać dużej ilość cukru, ani tłuszczu, bo ma to wpływ na poziom glukozy we krwi. Odpowiadamy na pytanie, czy cukrzyk może jeść parówki oraz wyjaśniamy, dlaczego musi uważać na to, co się pojawia w jego jadłospisie.
Dieta

Czy cukrzyk może pić kawę?

Kawa usprawnia pracę mózgu, dodaje energii i wyśmienicie smakuje! Ale czy jest wskazana dla każdego? Odpowiadamy na pytanie – czy cukrzyk może pić kawę?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *