Naleśniki dla cukrzyka mogą urozmaicić twoją dietę na wiele sposobów. Możesz je podawać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Poznaj nasz przepis i przekonaj się, że z przygotowaniem takich naleśników poradzi sobie każdy, nawet osoba bez doświadczenia w gotowaniu!
Osoby chore na cukrzycę mogą włączać do swojej diety niewielkie ilości produktów mącznych. Naleśniki są jednymi z nich – jeśli zadbasz o odpowiedni dobór składników, będziesz mógł je bezpiecznie spożywać na śniadanie, obiad lub deser. Przygotowanie naleśników dla cukrzyka jest bardzo proste. Sprawdź, jak to zrobić!
Czy diabetycy mogą jeść naleśniki?
Ogólne zalecenia mówią, by przy diecie cukrzycowej ograniczać ilość spożywanych produktów z białej mąki pszennej. Dania mączne mają wysoki indeks glikemiczny i szybko podnoszą poziom cukru we krwi.
Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie zrezygnować z makaronu, klusek czy naleśników. Ważne jest jedynie, by ograniczyć zawartość węglowodanów prostych i tłuszczów w takich daniach. Gdy przygotowujesz naleśniki dla cukrzyka, zastąp mąkę z pełnego przemiału mąką pełnoziarnistą. Warto także zmniejszyć ilość mleka – zamiast niego dodaj wody. Ciasto wlewaj na mocno rozgrzaną patelnię i smaż bez tłuszczu.
Jaki rodzaj mąki wybrać do przygotowania naleśników?
Do naleśników dla cukrzyka najlepiej wybierać mąki pełnoziarniste, oznaczone jako typ 850 lub wyższy. Są one pozyskiwane z pełnych ziaren zbóż, dzięki czemu są bogate w błonnik i inne składniki odżywcze. Naleśniki przygotowane z takiej mąki zapewnią powolne wchłanianie cukru do krwi, a jednocześnie sprawią, że będziesz czuć się najedzony przez długi czas.
Jaka mąka dla cukrzyka będzie najlepsza na naleśniki? Dobrze sprawdzi się mąka pszenna, orkiszowa lub gryczana. Lepiej unikać natomiast mąki żytniej. Jest ona dość trudna w obróbce – ciężka i mocno wchłaniająca wodę.
Poznaj przepis na naleśniki z mąki pełnoziarnistej
Orkiszowe naleśniki sprawdzą się jako baza zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Jak je przygotować?
Do usmażenia tych naleśników dla cukrzyka będziesz potrzebować:
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 2 jajka;
- 350 ml mleka lub napoju roślinnego (możesz część lub całość zastąpić wodą);
- szczypta soli;
- łyżka oleju rzepakowego.
Wszystkie składniki dodaj do miski i wymieszaj łyżką lub blenderem. Wlewaj ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu. Smaż przez około minutę, a następnie przewróć naleśnik na drugą stronę.
Z jakimi dodatkami możesz podawać naleśniki dla cukrzyka?
Jeśli wybierzesz odpowiednie dodatki, możesz spożywać naleśniki dla cukrzyka w wersji na słodko, jako śniadanie lub deser. Klasyczny słodki dżem czy konfitura nie będą jednak najlepszym wyborem, z uwagi na dużą zawartość cukru. Zamiast nich możesz podać naleśniki z:
- dżemem bez dodatku cukru;
- serkiem śmietankowym
- z dodatkiem wanilii;
- masłem orzechowym;
- jogurtem wzbogaconym o owoce dla cukrzyka (takie o niskim indeksie glikemicznym, np. maliny, truskawki, borówki);
- prażonymi jabłkami.
Masz ochotę na naleśniki na obiad? Danie z wytrawnym farszem będzie doskonałym wyborem! Dodatek warzyw, białego sera lub chudego mięsa (np. drobiowego) dostarczy twojemu organizmowi witamin, węglowodanów złożonych, błonnika i białka.
Wiesz już, jak przygotować naleśniki dla cukrzyka? Wybierz ulubione dodatki, a ich jedzenie będzie prawdziwą przyjemnością!