Tort dla cukrzyka to delikatny przysmak, który posmakuje każdemu – także osobom zdrowym. Jak go przygotować? Na pewno sobie z tym poradzisz! Przeczytaj nasz przepis i przekonaj się, że takie pieczenie może być proste!
Jesteś na diecie cukrzycowej, a może spodziewasz się gościa – diabetyka? Nasz tort dla cukrzyka uświetni każde przyjęcie. A co najważniejsze – przygotujesz go łatwo i szybko.
Czy jako diabetyk możesz sobie pozwolić na kawałek tortu?
Powszechnie uważa się, że słodycze dla cukrzyków są całkowicie zakazane. Nie jest to do końca prawdą – jeśli masz wyrównany poziom glukozy i ściśle kontrolujesz swoją dietę, możesz od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego.
Ważne jednak, by ciasta i torty spożywać rzadko i w niewielkich ilościach. Najlepiej robić to po posiłku bogatym w białka i węglowodany złożone.
Jak obniżyć indeks glikemiczny tortu?
Tym, co powoduje, że tradycyjne torty nie są odpowiednie dla cukrzyków, jest zawartość słodkich i tłustych składników o wysokim indeksie glikemicznym. To właśnie one sprawiają, że poziom glukozy we krwi osoby chorej może wzrosnąć do niebezpiecznie wysokiego poziomu.
Składniki o wysokim IG to przede wszystkim biały cukier i mąka z pełnego przemiału, a także masło i margaryna. Na szczęście możesz je łatwo zastąpić. Desery dla cukrzyka przygotowuje się na bazie zdrowych zamienników białego cukru – ksylitolu, erytrolu lub stewii, a także mąki pełnoziarnistej. To produkty o niższym IG, a grubo mielona mąka jest dodatkowo bogata w ważny w diecie cukrzycowej błonnik. Krem możesz wykonać ze śmietanki lub mascarpone, które są mniej tłuste niż masło.
Przepis na tort dla cukrzyka
Chcesz zrobić tort dla cukrzyka? Skorzystaj z tego prostego przepisu! Podstawą tortu jest spód na biszkoptowym cieście, pieczony bez dodatku białego cukru i tłuszczu.
Do przygotowania tortu potrzebujesz:
- 6 jajek;
- 1 szklanki wybranego słodzika;
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody;
- 2 łyżeczek octu lub soku z cytryny;
- szczypty soli;
- 300 ml śmietanki 36%;
- 300 g serka mascarpone;
- a także: szklanki, miksera, łyżki lub szpatułki do mieszania, miski, tortownicy, papieru do pieczenia.
Jak przygotować tort?
- Ubij mikserem białka ze szczyptą soli – rób to przez kilka minut, aż uzyskasz sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania wsyp słodzik.
- Żółtka jajek roztrzep widelcem, a następnie dodaj ocet lub sok z cytryny.
- Dodaj żółtka do piany z białek i zmiksuj.
- Przesiej mąki przez sitko i dodaj do masy. Całość wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
W międzyczasie przygotuj krem. Zmiksuj śmietankę z mascarpone i stopniowo dodawaj do niego słodzik. Na tej bazie możesz przygotować krem kawowy, owocowy lub czekoladowy, mieszając go z odpowiednimi dodatkami – kawą espresso, sypkim kakao lub świeżymi truskawkami.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i energicznie rzuć tortownicę na blat lub podłogę. Potem możesz wyjąć ciasto, a po przestudzeniu pokroić na 3 warstwy i każdą z nich nasączyć wodą. Gotowy tort przechowuje się w lodówce.
Tort dla cukrzyka najlepiej ozdobić owocami o niskim indeksie glikemicznym, np. truskawkami, malinami, borówkami. Możesz użyć także wiórków gorzkiej czekolady.
Tort bez cukru to propozycja nie tylko dla diabetyków. Jest znacznie zdrowszy niż tradycyjne ciasta – jeśli masz ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia, koniecznie go wypróbuj!