Dieta

Dieta dla cukrzyka typu 2. Poznaj najważniejsze zasady

dieta dla cukrzyka typu 2

Dieta dla cukrzyka typu 2 to jeden ze sposobów kontrolowania choroby. Jeśli wprowadzisz zasady prawidłowego żywienia do swojego życia, możesz uniknąć poważnych konsekwencji w przyszłości. Co możesz jeść, by czuć się dobrze? Skomponowanie jadłospisu jest prostsze, niż myślisz. Sprawdź, jak to zrobić!

Czy cukrzycę typu 2 można leczyć wyłącznie za pomocą diety?

Cukrzyca typu 2, w odróżnieniu od cukrzycy typu 1, jest chorobą nabytą, czyli taką, która rozwija się u osób, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Jedną z głównych przyczyn jest niewłaściwa dieta – spożywanie produktów bogatych w tłuszcze nasycone i węglowodany proste, a także zbyt mała ilość warzyw i owoców w jadłospisie.

To właśnie dlatego zmiana diety jest kluczowa w przypadku osób, u których zdiagnozowano ten typ cukrzycy. Tej choroby nie da się całkowicie wyleczyć. Jeśli jednak będziesz przestrzegać zasad zdrowego żywienia i zrezygnujesz z dotychczasowych nawyków, możesz mieć ją pod kontrolą. Dzięki temu unikniesz poważnych powikłań – wzrostu masy ciała i poziomu cholesterolu czy rozwoju nadciśnienia tętniczego.

U osób, które chcą radzić sobie z cukrzycą, ważna jest także aktywność fizyczna. Aby zachować stabilną glikemię, konieczne może być dodatkowo wsparcie farmakologiczne. W dobraniu leków pomoże ci specjalista – diabetolog.

Jakie produkty powinny stanowić podstawę diety dla cukrzyka typu 2?

W diecie dla cukrzyka typu 2 powinny się pojawić przede wszystkim produkty o niskim indeksie glikemicznym. To taka żywność, która po spożyciu nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Ważne jest także wybieranie składników zawierających węglowodany złożone, błonnik i białko – spowalniają one wchłanianie glukozy, dzięki czemu możesz zachować stabilny poziom cukru we krwi po posiłku.

Przeczytaj:  Wymienniki węglowodanowe – jak je obliczać i kiedy warto podjąć się liczenia wymienników?

Twoje posiłki powinny opierać się przede wszystkim na:

  • pełnoziarnistych produktach zbożowych – pieczywie, makaronach, płatkach owsianych;
  • gruboziarnistych kaszach;
  • brązowym ryżu;
  • chudym mięsie i wędlinach;
  • warzywach o niskim IG – to m.in. brokuły, kalafior, papryka, por, ogórek, pomidor, cukinia, marchew (surowa), por;
  • owocach o niskim IG – to m.in. owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny, jagody), kiwi, owoce cytrusowe, jabłka;
  • rybach (na przykład tilapia);
  • jajkach;
  • produktach mlecznych – jogurtach, kefirach, maślankach.

Każdy posiłek powinien składać się z produktów białkowych (ok. 10-15% wartości energetycznej), węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów.

Czego unikać w diecie cukrzycowej?

Jeśli lekarz zdiagnozował u ciebie chorobę, a dotychczas nie zwracałeś dużej uwagi na wartości odżywcze posiłków, czekają cię duże zmiany nawyków żywieniowych. W diecie dla cukrzyka typu 2 zakazane są przede wszystkim produkty zawierające dużo cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Gdy komponujesz posiłki, zwracaj uwagę na ładunek glikemiczny (IG) poszczególnych składników.

Jeśli chcesz ograniczyć ryzyko rozwoju choroby, w twojej diecie przy cukrzycy ogranicz lub wyeliminuj całkowicie spożywanie:

  • gotowych słodyczy i ciast z dodatkiem cukru;
  • produktów z mąki z pełnego przemiału – białego pieczywa, makaronów, klusek;
  • alkoholu;
  • napojów gazowanych
  • tłustego mięsa (kiełbas, boczku);
  • tłustego nabiału (np. żółtych serów);
  • dań smażonych;
  • niektórych warzyw i owoców (o wysokim IG): bananów, ziemniaków, nasion roślin strączkowych – np. fasoli, soczewicy.

Zmiana diety dla cukrzyka typu 2 to nie tylko sposób na kontrolowanie stężenia glukozy. Dzięki stosowaniu zasad zdrowego żywienia osoby z cukrzycą mogą uniknąć nadwagi i poważnych chorób metabolicznych.

Anna Kondziela
585 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *