Dieta dla cukrzyka typu 2 to jeden ze sposobów kontrolowania choroby. Jeśli wprowadzisz zasady prawidłowego żywienia do swojego życia, możesz uniknąć poważnych konsekwencji w przyszłości. Co możesz jeść, by czuć się dobrze? Skomponowanie jadłospisu jest prostsze, niż myślisz. Sprawdź, jak to zrobić!
Czy cukrzycę typu 2 można leczyć wyłącznie za pomocą diety?
Cukrzyca typu 2, w odróżnieniu od cukrzycy typu 1, jest chorobą nabytą, czyli taką, która rozwija się u osób, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Jedną z głównych przyczyn jest niewłaściwa dieta – spożywanie produktów bogatych w tłuszcze nasycone i węglowodany proste, a także zbyt mała ilość warzyw i owoców w jadłospisie.
To właśnie dlatego zmiana diety jest kluczowa w przypadku osób, u których zdiagnozowano ten typ cukrzycy. Tej choroby nie da się całkowicie wyleczyć. Jeśli jednak będziesz przestrzegać zasad zdrowego żywienia i zrezygnujesz z dotychczasowych nawyków, możesz mieć ją pod kontrolą. Dzięki temu unikniesz poważnych powikłań – wzrostu masy ciała i poziomu cholesterolu czy rozwoju nadciśnienia tętniczego.
U osób, które chcą radzić sobie z cukrzycą, ważna jest także aktywność fizyczna. Aby zachować stabilną glikemię, konieczne może być dodatkowo wsparcie farmakologiczne. W dobraniu leków pomoże ci specjalista – diabetolog.
Jakie produkty powinny stanowić podstawę diety dla cukrzyka typu 2?
W diecie dla cukrzyka typu 2 powinny się pojawić przede wszystkim produkty o niskim indeksie glikemicznym. To taka żywność, która po spożyciu nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Ważne jest także wybieranie składników zawierających węglowodany złożone, błonnik i białko – spowalniają one wchłanianie glukozy, dzięki czemu możesz zachować stabilny poziom cukru we krwi po posiłku.
Twoje posiłki powinny opierać się przede wszystkim na:
- pełnoziarnistych produktach zbożowych – pieczywie, makaronach, płatkach owsianych;
- gruboziarnistych kaszach;
- brązowym ryżu;
- chudym mięsie i wędlinach;
- warzywach o niskim IG – to m.in. brokuły, kalafior, papryka, por, ogórek, pomidor, cukinia, marchew (surowa), por;
- owocach o niskim IG – to m.in. owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny, jagody), kiwi, owoce cytrusowe, jabłka;
- rybach (na przykład tilapia);
- jajkach;
- produktach mlecznych – jogurtach, kefirach, maślankach.
Każdy posiłek powinien składać się z produktów białkowych (ok. 10-15% wartości energetycznej), węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów.
Czego unikać w diecie cukrzycowej?
Jeśli lekarz zdiagnozował u ciebie chorobę, a dotychczas nie zwracałeś dużej uwagi na wartości odżywcze posiłków, czekają cię duże zmiany nawyków żywieniowych. W diecie dla cukrzyka typu 2 zakazane są przede wszystkim produkty zawierające dużo cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Gdy komponujesz posiłki, zwracaj uwagę na ładunek glikemiczny (IG) poszczególnych składników.
Jeśli chcesz ograniczyć ryzyko rozwoju choroby, w twojej diecie przy cukrzycy ogranicz lub wyeliminuj całkowicie spożywanie:
- gotowych słodyczy i ciast z dodatkiem cukru;
- produktów z mąki z pełnego przemiału – białego pieczywa, makaronów, klusek;
- alkoholu;
- napojów gazowanych
- tłustego mięsa (kiełbas, boczku);
- tłustego nabiału (np. żółtych serów);
- dań smażonych;
- niektórych warzyw i owoców (o wysokim IG): bananów, ziemniaków, nasion roślin strączkowych – np. fasoli, soczewicy.
Zmiana diety dla cukrzyka typu 2 to nie tylko sposób na kontrolowanie stężenia glukozy. Dzięki stosowaniu zasad zdrowego żywienia osoby z cukrzycą mogą uniknąć nadwagi i poważnych chorób metabolicznych.