Dieta

Czy cukrzyk może jeść pomidory? Czego unikać w diecie?

czy cukrzyk może jeść pomidory

Pomidory są częstym dodatkiem w kuchni polskiej. Można je spożywać na surowo, na przykład na chlebie lub  jako dodatek do sałatek, albo zrobić na ich bazie zupę. Z roku na rok jest coraz więcej diabetyków, dlatego warto wiedzieć, czy cukrzyk może jeść pomidory.

Właściwości pomidorów – czy cukrzyk może jeść pomidory?

Cukrzyca to obecnie choroba cywilizacyjna. Z roku na rok przybywa chorych. Odpowiednia dieta jest niezbędna, aby zapobiec rozwojowi choroby i pogorszenia stanu zdrowia. Wiele osób zastanawia się jakie owoce i warzywa mogą jeść osoby, które cierpią na tę chorobę. W tym artykule wyjaśniamy, czy cukrzyk może jeść pomidory.

Zacznijmy od tego, jakie właściwości mają pomidory. Pomidory są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Zawierają sporą ilość witaminy C i błonnik wspomagający trawienie. Ponadto są bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zapobiegają nowotworom oraz chorobom serca. Dzięki dużej zawartości witaminy A wpływają na poprawę wzroku. Są także źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Świeże pomidory mają niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą je uwzględniać w swoim codziennym jadłospisie.

Jakich warzyw i owoców musi unikać cukrzyk, a jakie są wskazane?

Cukrzyk powinien ograniczyć w swojej diecie owoce bogate w cukier i wysokowęglowodanowe warzywa:

  • banany;
  • winogrona;
  • śliwki;
  • ziemniaki;
  • bataty;
  • kukurydza.

Diabetyk może z umiarem sięgać po owoce i warzywa takie jak:

  • arbuzy;
  • maliny;
  • truskawki;
  • cytryny;
  • grejpfruty;
  • rabarbar;
  • kapusta;
  • jarmuż;
  • seler;
  • papryka;
  • brukselka;
  • ogórek.

Warzywa i owoce najlepiej spożywać świeże i bez kalorycznych, ciężkostrawnych dodatków, takich jak sosy z dodatkiem mąki, cukru czy chemicznych składników.

Przeczytaj:  Wymienniki węglowodanowe – jak je obliczać i kiedy warto podjąć się liczenia wymienników?
Anna Kondziela
586 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *