Dieta

Czy cukrzyk może pić kawę?

czy cukrzyk może pić kawę

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez gorącej kawy. Jedni piją czarną, gorzką kawę, inni wolą delikatniejszy smak białej kawy. A czy cukrzyk może pić kawę z mlekiem? W tym artykule wyjaśniamy ten temat.

Zalety picia kawy

Kawa to napój znany i lubiany już od starożytności, chociaż początkowo nie była popularna w Europie. Już sam zapach kawy działa odprężająco, a jak dowiodły badania, substancje zawarte w kawie stymulują mózg i obniżają stres. Poza tym poprawia pamięć i koncentrację, a do tego korzystnie wpływa na pracę serca i naczyń krwionośnych. Kofeina przyśpiesza przemianę materii, co może ułatwiać zrzucenie zbędnych kilogramów. Nieprzetworzone ziarna kawy zawierają ponad tysiąc różnych przeciwutleniaczy, które są łatwoprzyswajalne przez nasz organizm. To właśnie antyoksydanty niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się. Polifenole zawarte w kawie niwelują stany zapalne w organizmie, przez co chronią przed niektórymi typami nowotworów. Jak widać, kawa oprócz wyśmienitego smaku ma mnóstwo zalet. Z dalszej części artykułu dowiesz się, czy cukrzyk może pić kawę.

Czy cukrzyk może pić kawę?

Sama kawa bez dodatków nieznacznie podnosi poziom cukru we krwi ze względu na zawartość kofeiny, więc diabetyk może ją pić, jeśli zachowa umiar. Jednak wiele osób woli kawę z dodatkami. Czy cukrzyk może pić kawę z mlekiem i cukrem? Zarówno mleko jak i cukier podwyższają poziom cukru we krwi i zwiększają kaloryczność napoju. Tak więc kawa z mlekiem i z cukrem to nie jest dobry wybór dla diabetyka. W przypadku tej choroby lepiej pić samą kawę lub zastąpić mleko i cukier innymi dodatkami. Od mleka krowiego lepsze jest mleko migdałowe, które zawiera mniejszą ilość węglowodanów. Zamiast cukru warto użyć naturalnych substancji słodzących. Zdrowym dodatkiem do kawy jest cynamon, który obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko powikłań towarzyszących cukrzycy.

Przeczytaj:  Czy cukrzyk może jeść parówki? Czego należy unikać?
Anna Kondziela
579 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

11komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *