Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które smakuje większości osób. Ich przygotowanie nie jest trudne, a składniki są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jednak obecnie jest coraz więcej diabetyków, dlatego w tym artykule wyjaśniamy, czy cukrzyk może jeść gołąbki.
Czy cukrzyk może jeść gołąbki?
Aby się dowiedzieć, czy cukrzyk może jeść gołąbki, zapoznajmy się z ich składem. Zazwyczaj farsz składa się z mielonego mięsa, ryżu, cebuli i przypraw zawiniętych w liście kapusty. Całość jest duszona w sosie pomidorowym. Tak więc większość składników nie podnosi znacząco poziomu cukru we krwi, jeśli spożywa się je osobno i w niewielkich ilościach. Jednak w połączeniu ze sobą mięsko, ryż, kapusta i sos nie są lekkostrawne i niskokaloryczne. Lepiej zdecydować się na lżejszą wersję gołąbków, którą przedstawiamy poniżej.
Przepis na gołąbki dla cukrzyków
Tradycyjne polskie gołąbki można także wykonać w wersji z niskim indeksem glikemicznym. Wystarczy po prostu zamienić kilka składników na inne. Od białego ryżu zdrowszy jest brązowy ryż lub kasza gryczana czy jęczmienna. Można też go zastąpić startymi warzywami, na przykład cukinią. Mięso wieprzowe lepiej zastąpić indyczym. Mięso z indyka ma wysoką ilość białka i niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i sodu, co jest bardzo ważne, zwłaszcza przy cukrzycy typu 2.
Przepis na dietetyczne gołąbki krok po kroku:
- Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż na oliwie.
- Mięso mielone z indyka wymieszaj z cebulą, przyprawami i ryżem lub kaszą.
- Farsz zawiń w liście kapusty.
- Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym i polej domowym przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki.
- Całość zapiekaj przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.