Dieta

Zupy dla cukrzyków – zdrowe i proste przepisy

zupy dla cukrzyków

Zupy dla cukrzyków pozwolą ci urozmaicić codzienną dietę. To tylko jedna z ich zalet – są także lekkostrawne, bogate w składniki odżywcze i łatwe do przygotowania. Jakie zupy będą odpowiednie dla osoby chorej na cukrzycę? Sprawdź przepisy!

Masz zdiagnozowaną cukrzycę i czeka cię zmiana diety? To nic strasznego! Jeśli poznasz podstawowe zasady bilansowania jadłospisu, będziesz nadal mógł jeść smacznie i pożywnie. Pomogą ci w tym zdrowe zupy dla cukrzyków, doskonałe na obiad lub kolację.

Dlaczego nie wszystkie zupy nadają się dla cukrzyków?

Warto pamiętać, że zupa zupie nierówna. Osoby zdrowe nie muszą się ograniczać, jeśli chodzi o składniki czy dodatki. Diabetycy powinni jednak unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Należą do nich m.in. rozgotowane warzywa strączkowe i korzeniowe. Dodatek jednej marchewki nie powinien ci zaszkodzić, ale zupa z fasoli czy zielonego groszku nie będzie najlepszą propozycją dla diabetyka.

Sprawdź też, jakie warzywa dla cukrzyka będą odpowiednie!

Zacznij od podstaw – jaki wywar na zupę?

W przypadku zup dla cukrzyków najlepszym wyborem będzie bulion przygotowany z chudego drobiowego mięsa – z kurczaka lub indyka. Możesz wykorzystać także wywar rybny lub – jeśli nie spożywasz mięsa – warzywny (z marchewki, selera, pietruszki). Zupy dla cukrzyków nie powinny być przygotowywane na wywarze z czerwonego mięsa. Jest ono dość kaloryczne, stanowi również źródło nasyconych kwasów tłuszczowych.

Gdy przygotowujesz zupę na bazie wywaru, staraj się nie używać nadmiaru soli. Zastąp ją ziołami, np. bazylią, tymiankiem, lubczykiem, oregano czy miętą.

Przeczytaj:  Mąka dla cukrzyka. Jaki rodzaj wybrać?

Dobry, przyrządzony w domu wywar to nie tylko ułatwienie podczas gotowania. Taka baza do zupy dla cukrzyków jest również cennym źródłem witamin i minerałów. Dla ułatwienia możesz ugotować większą ilość bulionu i zamrozić go np. w woreczkach na lód.

Zdrowe, pożywne zupy dla diabetyków

Jakie zupy dla cukrzyka typu 2? Zdrowa dieta jest ważna u wszystkich diabetyków, ale to właśnie u osób chorujących na cukrzycę typu 2 ma ona szczególne znaczenie. Jeśli odpowiednio zadbasz o jadłospis, unikniesz otyłości i pogorszenia stanu zdrowia, a także przyjmowania leków.

Zupy dla cukrzyków możesz spożywać przez cały rok. Zimą rozgrzeje cię aromatyczna zupa jarzynowa z mrożonych warzyw, latem orzeźwisz się za pomocą chłodnika.

Gdy masz bazę w postaci gotowego wywaru, większość pracy jest już za tobą. Pozostaje ci tylko dodać odpowiednie składniki. Zupę dla cukrzyka możesz przygotować np. z:

  • pomidorów – świeżych, z puszki lub przecieru pomidorowego, czerwonej soczewicy, czosnku, bazylii i oregano;
  • brokułów i ziemniaków – po zmiksowaniu uzyskasz zupę krem, możesz ją przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową;
  • dyni i imbiru;
  • kapusty i ziemniaków;
  • mieszanki warzyw z mrożonki;
  • zmiksowanej na krem cukinii i ciecierzycy z ulubionymi przyprawami.

Gdy nabierzesz doświadczenia, możesz eksperymentować w kuchni i tworzyć własne przepisy kulinarne. Ważne jest, by unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym – nie musisz całkowicie z nich rezygnować, ale staraj się je łączyć z tymi o niższym wskaźniku IG. Indeks obniżysz także dzięki kwaśnym dodatkom, np. sokowi z cytryny czy octowi balsamicznemu.

Jakie dodatki do zup dla cukrzyków?

Wiesz już, jakie zupy dla cukrzyków pomogą ci kontrolować poziom cukru we krwi. Niewielka ilość kalorii jest ich zaletą, dla również wadą. Niskokaloryczną zupą trudno się najeść, zwłaszcza jeśli jest ona głównym daniem obiadowym. Jakimi dodatkami możesz wzbogacić swój obiad dla cukrzyka? Dobrymi dodatkami będą te, które są bogatym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Możesz bez obaw sięgać po kasze (pęczak, gryczana, jaglana), pełnoziarniste pieczywo czy makarony, wyróżniające się korzystnym, niskim indeksem glikemicznym. Uważaj natomiast na makarony, grzanki czy bagietki z białej mąki. Niewskazane jest także spożywanie białego ryżu.

Przeczytaj:  Czy cukrzyk może jeść gołąbki?

Chcesz zabielić zupę pomidorową lub zupę krem śmietaną? Diabetycy powinni tego unikać. Takie dodatki są bardzo tłuste i podnoszą kaloryczność dania. Zamiast śmietany lepiej dodać do zupy jogurt.

Zupy kremy warto wzbogacić pestkami, np. słonecznika czy dyni, a nawet orzechami. Na wierzchu możesz również położyć listek bazylii.

Zupy dla cukrzyków wzbogacą twój jadłospis, a jeśli będziesz kierować się podanymi powyżej zasadami, będziesz mieć poziom glukozy we krwi pod kontrolą. Pożywna, aromatyczna zupa to doskonały obiad lub kolacja dla cukrzyka – przekonaj się!

Anna Kondziela
585 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *