Sałatka dla cukrzyka? To doskonały pomysł! Jeśli tylko odpowiednio dobierzesz jej składniki, będzie mogła stanowić główny posiłek, a jednocześnie ciekawe urozmaicenie twojej diety. Dowiedz się, jak prawidłowo skomponować taką sałatkę samodzielnie lub skorzystaj z gotowych pomysłów.
Warzywa i owoce powinny być podstawą każdej zdrowej diety. W przypadku cukrzyków mają one jednak szczególne znaczenie – pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Warzywne dodatki najlepiej włączać do każdego posiłku. W jakiej formie? W diecie cukrzycowej doskonale sprawdzą się sałatki ze świeżych warzyw. Sprawdź nasze przepisy!
Dlaczego w diecie diabetyka powinny znajdować się sałatki?
Sałatki i surówki to jeden ze sposobów na zapewnienie porcji warzyw w każdym posiłku. Spożywanie ich w odpowiedniej ilości jest bardzo ważne. Warzywa dla cukrzyka (zwłaszcza spożywane na surowo) mają w większości niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika. Dzięki temu spowalniają wchłanianie cukrów i zapewniają bezpieczny poziom glukozy we krwi.
Ich zaletą jest także nieskomplikowany sposób przygotowania – wystarczy posiekać składniki, wymieszać i doprawić w wybrany sposób. Dzięki sałatkom twoja dieta będzie urozmaicona, a ty oszczędzisz czas na gotowanie.
Jak zrobić pożywną sałatkę dla cukrzyka?
Sałatka nie musi być tylko dodatkiem do głównego posiłku. Jeśli znajdą się w niej białkowe dodatki i zdrowe tłuszcze, będzie na tyle sycąca, że będziesz mógł potraktować ją jako pełnowartościowe danie. Taką sałatkę dla cukrzyka możesz spożywać na kolację lub na obiad.
Jakie dodatki podnoszą kaloryczność sałatki, a jednocześnie nie są zbyt ciężkie i tłuste? Najlepiej sprawdzą się:
- pierś kurczaka;
- biały ser, np. ricotta lub feta;
- awokado;
- jajko ugotowane na twardo;
- pieczony łosoś;
- ciecierzyca.
W sałatce spożywanej jako główny posiłek mogą się także znaleźć bogate w błonnik kasze (pęczak, gryczana, quinoa), pełnoziarnisty makaron dla cukrzyka lub brązowy ryż.
Jakich składników unikać podczas przygotowywania sałatki dla cukrzyka?
Gdy przygotowujesz sałatkę dla cukrzyka, staraj się unikać produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym i dużej zawartości węglowodanów prostych. Takimi składnikami jest np. używany do sałatek warzywnych majonez. Jest tłusty i wysokokaloryczny – lepiej zastąp go jogurtem. Ze względu na wysokie IG lepiej zrezygnować także z ziemniaków. Jeśli dodajesz sery, unikaj tych tłustych – mozzarelli, sera żółtego czy serów pleśniowych.
Wysoki indeks glikemiczny mają także – co może zaskakiwać – niektóre warzywa. To m.in. marchew, korzeń pietruszki, buraki, seler, fasola, soczewica. Możesz ich używać w sałatkach dla cukrzyków, ale w niewielkich ilościach.
Pomysły na zdrowe sałatki dla osób z cukrzycą
Sałatkę dla cukrzyka bez problemu skomponujesz samodzielnie, na podstawie podanych powyżej porad. Jeśli jednak brakuje ci pomysłów, skorzystaj z kilku naszych propozycji:
- sałatka grecka z pomidorami, serem feta, oliwkami, oliwą z oliwek;
- sałatka ze szpinakiem, truskawkami, serem ricotta, pestkami słonecznika, sosem winegret;
- sałatka z rukoli, gruszki, białego sera, orzechów włoskich, sosu z oliwy i musztardy;
- sałatka z kurczakiem, sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, wybranym dressingiem;
- sałatka z różyczkami brokuła, jajkiem gotowanym, kukurydzą, ogórkiem kiszonym, jogurtem naturalnym, szczypiorkiem;
- sałatka z awokado, rzodkiewką, rukolą, pomidorami, pestkami słonecznika.
W twoim jadłospisie jest zbyt mało sałatek? Teraz już wiesz, jak przygotować szybki i pożywny posiłek z warzyw!