Pizza dla cukrzyków to doskonała propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Wystarczy, że wybierzesz mąkę, która zawiera dużo błonnika i zrezygnujesz z niezdrowych dodatków, zastępując je warzywami. Jaką pizzę chcesz dziś przygotować? Wykorzystaj nasz przepis!
Jesteś w pizzerii i nie widzisz w menu nic dla siebie? Następnym razem przygotuj samodzielnie pizzę dla cukrzyków w domu. Przepis nie różni się znacząco od tego tradycyjnego, za to jest pełen zdrowych składników odpowiednich dla osób z cukrzycą. Wypróbuj pizzę z obniżoną zawartością węglowodanów!
Dlaczego diabetycy nie powinni spożywać tradycyjnej pizzy?
Pizza to przede wszystkim źródło dużej ilości węglowodanów prostych i tłuszczów, których powinno się unikać w diecie cukrzycowej. Spody do pizzy przygotowuje się z białej mąki o wysokim indeksie glikemicznym, a dodatek tłustego żółtego sera powoduje, że każdy kawałek pizzy zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kombinacja węglowodanów i tłuszczów sprawia, że wzrost poziomu glukozy we krwi nie następuje bezpośrednio po posiłku, ale po ok. 2-5 godzin po jego spożyciu.
Nie oznacza to, że osoby z cukrzycą nie mogą sobie pozwolić nawet na małą porcję pizzy. Jeśli lubisz włoską kuchnię, możesz od czasu do czasu sprawić sobie taką kulinarną przyjemność. Pamiętaj jednak o tym, by nie był to stały element twojej diety. Przy cukrzycy typu 1 zadbaj także o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości insuliny po posiłku.
Z czego zrobić spód do pizzy dla cukrzyków?
Najprostszym sposobem na przygotowanie spodu do pizzy dla cukrzyków jest użycie mąki pełnoziarnistej zamiast tej z pełnego przemiału. To najlepsza mąka dla cukrzyka. Dobrze sprawdzą się sypkie mieszanki mąki pszennej i orkiszowej, ewentualnie z dodatkiem mąki żytniej.
Ciasto na pizzę dla diabetyków przygotowuje się w następujący sposób:
- Przesiej do miski 2 szklanki mąki.
- Przygotuj zaczyn z 3/4 szklanki wody, 15 g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Czekaj 10-15 minut.
- Do mąki dodaj zaczyn i oliwę, a następnie wymieszaj.
- Zagnieć ciasto w kulę i odczekaj 30 minut, aż urośnie.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
- Posmaruj sosem pomidorowym i piecz w 180 stopniach, aż się zarumieni.
Zdrowy spód do pizzy możesz przygotować także z kalafiora lub brokuła (należy je najpierw ugotować i zblendować) z dodatkiem jajka, orzechów i przypraw.
Jakie dodatki wybrać na pizzę dla diabetyka?
Jeśli odpowiednio dobierzesz dodatki na pizzę dla cukrzyka, danie będzie miało niski indeks glikemiczny. Dzięki temu unikniesz wysokiej glikemii po posiłku. Dzięki warzywom i innym zdrowym składnikom zadbasz także o dostarczenie organizmowi błonnika.
Jako dodatki do pizzy dobrze sprawdzą się:
- sos pomidorowy bez cukru, przyprawiony oregano, czosnkiem i bazylią;
- papryka;
- cebula;
- cukinia;
- bakłażan;
- pieczarki;
- brokuły;
- inne warzywa dla cukrzyka (te o niskim IG);
- biały ser;
- oliwa.
Znalezienie w pizzerii zdrowej pizzy dla cukrzyków nie jest proste. Na szczęście teraz możesz łatwo przygotować ją w domu!