Są źródłem magnezu, fosforu i wielu witamin. Mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, a nawet na samopoczucie. Śledzie, bo o nich jest mowa, są więc nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Ale czy cukrzyk może jeść śledzie? Dowiesz się tego z naszego artykułu, w którym znajdziesz także przepis na lekkostrawne śledzie.
Właściwości zdrowotne śledzi
Śledzie kojarzą się głównie z potrawą świąteczną, ale wiele osób chętnie po nie sięga na co dzień. Są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Delikatne mięso śledzia jest bogatym źródłem białka, wapnia, magnezu, fosforu, a także witaminy A, D oraz E. Zwiększają poziom serotoniny w organizmie dzięki zawartości kwasów omega-3, co zwiększa poziom koncentracji, wzmacnia pamięć, a nawet poprawia samopoczucie.
Czy cukrzyk może jeść śledzie?
Wiesz już, że śledzie mają korzystny wpływ na zdrowie, ale czy cukrzyk może jeść śledzie? Dobra wiadomość dla każdego, kto zmaga się z tą chorobą, jest taka, że ryby są wskazane w diecie. Ważne jest, tylko aby cukrzycy kontrolowali ilość spożywanych śledzi. To ryby bogate w sól, co może wpłynąć negatywnie na ciśnienie krwi. Ma to znaczenie dla diabetyków, bo mają podwyższone ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Wybieraj śledzie bez ciężkich dodatków. Pamiętaj, że zawsze warto skonsultować się z dietetykiem i ustalić plan żywieniowy uwzględniający indywidualne potrzeby zdrowotne.
Przepis na śledzie idealne dla cukrzyka
Poniżej podajemy prosty przepis na dietetyczne śledzie, dobre również dla cukrzyków. Ich przygotowanie jest szybkie i proste.
- Umyj i osusz ręcznikiem kuchennym lub pergaminem płaty śledziowe.
- Pokrój cebulę w cienkie plasterki.
- Wlej do garnka wodę, olej, ocet winny, a następnie dodaj cebulę i odrobinę ksylitolu. Zalewę gotuj przez około 10 minut.
- Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i gotuj kolejnych kilka minut.
- Włóż kawałki śledzi do słoika, zalej zalewą, gdy ostygnie i wstaw do lodówki.
Jeśli kupujesz w sklepie solone płaty śledziowe, namocz je wcześniej w zimnej wodzie, aby pozbyć się części chlorku sodu. To substancja, która zatrzymuje wodę w organizmie i podwyższa ciśnienie krwi.