Dieta

Dieta cukrzyka. Czy cukrzyk może jeść jajka?

czy cukrzyk może jeść jajka

Wiele wyśmienitych dań zawiera w składzie jaja. Poza tym dla wielu osób jajka gotowane czy smażone stanowią główny składnik sytego śniadania. Wyjaśniamy, czy cukrzyk może jeść jajka i jakie jajka najlepiej kupować.

Czy cukrzyk może jeść jajka?

Jajka są wartościowym składnikiem zrównoważonej diety. Stanowią źródło białka i wielu składników odżywczych, witamin takich jak A, B2,B6, B12, D, E, K, fosforu, żelaza oraz kwasów tłuszczowych. Ale czy cukrzyk może jeść jajka? Jaja są lekkostrawne i posiadają wysoki indeks sytości. Zaspokajają głód na długi czas, dzięki czemu zmniejszają spożycie kalorii w kolejnych posiłkach. Zawierają niewielką ilość węglowodanów, co czyni je dobrym wyborem dla osób z cukrzycą. 

Potrawy z jaj 

Duże znaczenie dla zdrowia cukrzyka ma sposób przyrządzenia jaj. Chociaż same jajka są zdrowe i lekkostrawne, to często dodatki do nich już takie nie są. Najbardziej popularny dodatek do jaj, majonez zawiera duże ilości tłuszczu i kalorii. Jajka smażone, czyli jajecznice lub omlety powinny być spożywane z umiarem, bo ze względu na dodatek tłuszczu mają więcej kalorii. Najlepszym rozwiązaniem jest jajko gotowane na miękko, które zachowuje jak najwyższą ilość składników odżywczych.

Rodzaje jaj

Na jajach kupowanych w sklepie znajdują się oznaczenia, które określają sposób hodowli kur:

  • 0 – jaja z chowu ekologicznego;
  • 1 – jaja od kur z wolnego wybiegu;
  • 2 – jaja od kur z chowu ściółkowego;
  • 3 – jaja od kur z chowu klatkowego.

Sposób hodowli kur ma wpływ na wartość odżywczą jaj. Wiele badań pokazuje, że ekologiczne jaja mają wyższą wartość odżywczą w porównaniu do jaj od kur z chowu klatkowego.

Najbardziej popularne są jaja kurze, ale warto też pamiętać, że mamy do wyboru także jaja od perliczek czy kaczek.

Przeczytaj:  Naleśniki dla cukrzyka – pomysł na śniadanie, obiad i deser
Anna Kondziela
586 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *