Sprawdzony przepis na chleb dla cukrzyka nadaje się dla każdego – nawet dla tych, którzy nie mają doświadczenia w samodzielnym pieczeniu. Chcesz dostarczyć sobie wartościowych składników odżywczych bez ryzyka wzrostu poziomu cukru? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na pyszny domowy chleb!
Czy jako diabetyk musisz zrezygnować z pieczywa? Niekoniecznie! Jeśli zadbasz o dobry skład, chleb nadal będzie mógł stanowić podstawę twoich śniadań i kolacji. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na chleb dla cukrzyka. Co ciekawe, nie ma w nim ani grama mąki, za to jest pełen wartościowych składników odżywczych.
Czy jako diabetyk możesz spożywać pieczywo ze sklepu lub piekarni?
Mąki pszenne czy żytnie same w sobie nie znajdują się na liście produktów zakazanych dla diabetyków. Osobom chorym na cukrzycę może jednak szkodzić mąka z pełnego przemiału. Jest ona uboga w składniki odżywcze, w tym w spowalniający wchłanianie cukrów błonnik, ma także wysoki indeks glikemiczny i dużą ilość węglowodanów prostych. Problemem w przypadku gotowego pieczywa ze sklepu może być również dodatek cukru (potrzebnego do wyrastania ciasta przygotowywanego na drożdżach) czy melasy nadającej chlebom i bułkom ciemniejszy kolor.
Kromka chleba pełnoziarnistego z mąki z pełnego przemiału (to odpowiednia mąka dla cukrzyka) na pewno ci nie zaszkodzi. Nie da się jednak ukryć, że zdrowe pieczywo bez zbędnych dodatków kosztuje dość sporo. Jeśli chcesz uniknąć wydatków, spróbuj zrobić chleb samodzielnie, w domu. Dzięki sprawdzonemu przepisowi na chleb dla cukrzyka będzie to łatwiejsze, niż myślisz!
Czego potrzebujesz, by przygotować chleb dla diabetyka?
Aby przygotować smaczny i zdrowy chleb dla diabetyka, postaraj się ograniczyć ilość białej mąki. Jej część możesz zastąpić kaszą, do ciasta na chleb warto także dodać ziarna, pestki lub nasiona (dyni, słonecznika, sezamu) – mają one niski indeks glikemiczny i zawierają dużo błonnika, a przy tym są źródłem zdrowych tłuszczów.
Domowy chleb łatwo przygotujesz w piekarniku. Będziesz potrzebować do tego garnka do ugotowania kaszy, blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie foremki lub brytfanki, a także łyżki do nabierania ciasta.
Poznaj sprawdzony przepis na chleb dla cukrzyka
To może zaskakiwać, ale w tym przepisie nie znajdziesz mąki. Tak przygotowane pieczywo smakuje równie dobrze, jak tradycyjne. Dzięki dodatkowi kaszy nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi, a jednocześnie jest sycące.
Do przygotowania tego chleba potrzebujesz:
- 400 g kaszy jaglanej;
- 400 g ryżu białego;
- 150 g otrąb pszennych;
- szczypty soli, pieprzu i kminku;
- ulubionych ziół, np. rozmarynu – tu możesz eksperymentować i zmieniać dodatki.
Jak samodzielnie upiec chleb dla diabetyków? Postępuj według tej instrukcji:
- Do garnka wlej ok. 2,5 litra wody, a po zagotowaniu dodaj jednocześnie ryż i kaszę. Czas gotowania powinien wynosić ok. 15 minut.
- Do kaszy i ryżu możesz dodać przyprawy.
- Po ugotowaniu przykryj garnek i odczekaj 5-10 minut.
- Dodaj do masy otręby pszenne i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli masa jest bardzo gęsta, możesz dodać 0,5 litra wody.
- Nabierz ciasto łyżką stołową, przełóż na blachę i uformuj małe chlebki.
- Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez ok. 50-60 min.
Szukasz odmiany? Wypróbuj przepis na chlebek owsiany
Chlebek z płatków owsianych jest równie łatwy w przygotowaniu. Takie pieczywo doskonale pasuje do słodkich i wytrawnych posiłków. Aby je przygotować, będziesz potrzebować:
- 500 g płatków owsianych;
- 10 g zmielonego siemienia lnianego;
- 10 g nasion chia;
- 20 g nasion słonecznika;
- 1 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 dużych kubków jogurtu naturalnego.
W pierwszej kolejności wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj jogurty. Przełóż całość do foremki i piecz przez około godzinę, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, w trybie góra-dół. Wypiek jest gotowy do spożycia po ostygnięciu.
Sprawdzony przepis na chleb dla cukrzyka przyda się każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać. Dzięki takiemu pieczywu twoje posiłki będą bardziej różnorodne i bogate w składniki odżywcze!