Makaron dla cukrzyka? Tak, to możliwe nawet na ścisłej diecie! Jeśli lubisz spaghetti, sałatki z makaronem czy zapiekanki, nie musisz z nich rezygnować. Sprawdź, czym zastąpić produkty z białej mąki i przygotować dania, które możesz spożywać bez obaw.
Przejście na dietę cukrzycową nie oznacza, że musisz przestać jeść makaron. Wystarczy, że produkty z białej mąki pszennej zamienisz na inne, zdrowsze. Dzięki temu zadbasz o zdrowe odżywianie, a twoja dieta stanie się bardziej różnorodna.
Z jakiej mąki powinien być zrobiony makaron dla cukrzyka?
Większość dostępnych w sklepach makaronów nie jest wskazana dla diabetyków. Wykonuje się je z pszenicy z pełnego przemiału. Takie produkty zbożowe mają wysoki indeks glikemiczny, a to oznacza, że w krótkim czasie po spożyciu znacznie podnoszą poziom cukru we krwi. Zawierają także dużo węglowodanów prostych. Na co dzień zdecydowanie lepiej ich unikać w diecie osób z cukrzycą.
Bez obaw możesz natomiast spożywać makarony pełnoziarniste. W sklepach coraz częściej możesz kupić makarony z mąki orkiszowej, gryczanej, owsianej, żytniej. Odpowiednia pszenna mąka dla cukrzyka to mąka razowa. Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem diety dla diabetyków. Mają niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika, który spowalnia uwalnianie cukru i pozwala kontrolować poziom glukozy we krwi.
Makaron dla cukrzyka nie powinien być rozgotowany. Aby zmniejszyć jego IG, warto nieco schłodzić go przed podaniem na stół.
Czy makarony z roślin strączkowych to dobry wybór dla cukrzyka?
Cieszące się coraz większą popularnością produkty z mąki z ciecierzycy, soczewicy czy grochu są odpowiednim makaronem dla cukrzyka. Ze względu na obecność roślin strączkowych w składzie dostarczają organizmowi dużo białka, a także żelaza, magnezu oraz innych witamin i minerałów. Dodatkowo zapewniają uczucie sytości na długi czas.
To wszystko sprawia, że makarony z roślin strączkowych to jeden z najlepszych możliwych wyborów żywieniowych w diecie cukrzyka.
Pomysły na dania z makaronem dla diety cukrzycowej
Makarony możesz włączać do swojej diety na wiele sposobów. Pamiętaj przy tym, że twój jadłospis nie powinien się opierać wyłącznie na produktach mącznych. Zalecenia dietetyczne mówią, by znajdowała się w nim jak największa ilość warzyw, nie powinno zabraknąć także produktów mlecznych i źródeł białka.
Jakie dania możesz przygotować z makaronu dla cukrzyka? Te propozycje są zarówno smaczne, jak i zdrowe – potrawy nadają się na śniadanie, kolację lub obiad dla cukrzyka i dostarczą ci wartościowych składników odżywczych:
- makaron razowy z pieczonymi warzywami (papryką, cukinią, pomidorami), oliwą i serem feta;
- makaron spaghetti z sosem pomidorowym i mielonym mięsem z kurczaka;
- sałatka z drobnego makaronu, awokado, szpinaku i pomidorków koktajlowych;
- makaron owsiany z jogurtem, białym serem i owocami;
- zupa z soczewicy i pomidorów z makaronem typu świderki.
Brakuje ci pomysłów na pełnowartościowe posiłki? Wybierz odpowiedni makaron, dodaj warzywa i sos – i gotowe!