Mąka dla cukrzyka – jaki typ wybrać, by nie ryzykować wzrostu poziomu cukru we krwi? Sprawdź, jak przygotować zdrowe dania mączne, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jaka mąka sprawdzi się w słodkich wypiekach, a jaka w makaronie czy naleśnikach?
Czy wiesz, że dieta cukrzycowa nie wymaga całkowitej rezygnacji z dań mącznych? Jeśli wybierzesz odpowiedni typ mąki, nie tylko unikniesz podniesienia poziomu glukozy, ale także zapewnisz sobie odpowiednią ilość błonnika – a to w przypadku diabetyków ma kluczowe znaczenie. Sprawdź, jakie popularne rodzaje mąki są najzdrowsze!
Czy dania mączne są dozwolone na diecie cukrzycowej?
Na diecie cukrzycowej nie musisz całkowicie zrezygnować z makaronów, klusek, ciast czy pieczywa. Ważne jest jedynie, by zastąpić mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym innymi, zdrowszymi produktami.
Pamiętaj również, by dania mączne nie stanowiły podstawy twojej diety. Staraj się nie spożywać codziennie kanapek na śniadanie, a makaron zastępować od czasu do czasu kaszą. Unikaj także np. zagęszczania mąką zupy.
Jaka mąka dla cukrzyka jest najlepsza?
Osoby chore na cukrzycę powinny wybierać produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym. Możesz je znaleźć również wśród mąk. Pamiętaj jednak, że poszczególne mąki polecane są do określonych zastosowań. Mąka z ciecierzycy, ze względu na charakterystyczny smak, nie nadaje się na ciasto, z kolei ze słodkiej mąki kokosowej nie przygotujesz tradycyjnego chleba.
Jaka mąka dla cukrzyka sprawdzi się w przypadku konkretnych dań?
- mąka pszenna pełnoziarnista – ma neutralny smak, a przez to uniwersalne zastosowanie (na ciasto, pieczywo czy makaron dla cukrzyka), gdy korzystasz z gotowego przepisu, pamiętaj, że do mąki pełnoziarnistej trzeba zazwyczaj dodać więcej wody lub mleka;
- mąka żytnia – jest bardzo zdrowa, ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna i jest bogata w błonnik, nadaje się przede wszystkim do wypieku chleba razowego – bułki, ciasta i ciastka z mąki żytniej są zbyt twarde i zbite;
- mąka orkiszowa – ma naturalny smak, dzięki czemu możesz ją wykorzystywać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków, mąka z orkiszu (starej odmiany pszenicy) jest bogata w białko i błonnik;
- mąka owsiana – doskonale nadaje się do wypieku ciastek i kruchych ciast, a także do przygotowywania kruszonki, możesz wykorzystać ją także do naleśników;
- mąka gryczana – ma charakterystyczny posmak, dzięki czemu nadaje się na naleśniki dla cukrzyka, a także pierogi, makaron czy placki;
- mąka z ciecierzycy – przygotowywane z niej ciasto jest kruche i chrupiące – taka mąka sprawdzi się jako składnik tortilli, placków czy krakersów;
- mąka migdałowa – ta mąka z orzechów o słodkim smaku nadaje się przede wszystkim na słodkie wypieki.
Chcesz mieć pewność, że wybrana przez ciebie mąka dla cukrzyka jest zdrowa? Upewnij się, że pochodzi ze sprawdzonego źródła – najlepiej sprawdzą się mąki ekologiczne.
Jakich rodzajów mąki unikać w diecie cukrzycowej?
Nieodpowiednia mąka dla cukrzyka to przede wszystkim ta z pełnego przemiału. Ma ona niską wartość odżywczą, a w wyniku mielenia i oczyszczania jest niemal pozbawiona łusek ziaren – to sprawia, że ma niewielką zawartość błonnika. Spożywając taką mąkę, tracisz szansę na dostarczenie organizmowi witamin i minerałów. Zagrożeniem dla diabetyków jest także wysoki ładunek glikemiczny mąki z pełnego przemiału – IG wynosi aż 90.
Spożywanie zdrowych odmian mąki może ci przynieść wiele korzyści – nie tylko na diecie cukrzycowej!