Dieta

Mąka dla cukrzyka. Jaki rodzaj wybrać?

mąka dla cukrzyka

Mąka dla cukrzyka – jaki typ wybrać, by nie ryzykować wzrostu poziomu cukru we krwi? Sprawdź, jak przygotować zdrowe dania mączne, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jaka mąka sprawdzi się w słodkich wypiekach, a jaka w makaronie czy naleśnikach?

Czy wiesz, że dieta cukrzycowa nie wymaga całkowitej rezygnacji z dań mącznych? Jeśli wybierzesz odpowiedni typ mąki,  nie tylko unikniesz podniesienia poziomu glukozy, ale także zapewnisz sobie odpowiednią ilość błonnika – a to w przypadku diabetyków ma kluczowe znaczenie. Sprawdź, jakie popularne rodzaje mąki są najzdrowsze!

Czy dania mączne są dozwolone na diecie cukrzycowej?

Na diecie cukrzycowej nie musisz całkowicie zrezygnować z makaronów, klusek, ciast czy pieczywa. Ważne jest jedynie, by zastąpić mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym innymi, zdrowszymi produktami.

Pamiętaj również, by dania mączne nie stanowiły podstawy twojej diety. Staraj się nie spożywać codziennie kanapek na śniadanie, a makaron zastępować od czasu do czasu kaszą. Unikaj także np. zagęszczania mąką zupy.

Jaka mąka dla cukrzyka jest najlepsza?

Osoby chore na cukrzycę powinny wybierać produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym. Możesz je znaleźć również wśród mąk. Pamiętaj jednak, że poszczególne mąki polecane są do określonych zastosowań. Mąka z ciecierzycy, ze względu na charakterystyczny smak, nie nadaje się na ciasto, z kolei ze słodkiej mąki kokosowej nie przygotujesz tradycyjnego chleba.

Jaka mąka dla cukrzyka sprawdzi się w przypadku konkretnych dań?

  • mąka pszenna pełnoziarnista – ma neutralny smak, a przez to uniwersalne zastosowanie (na ciasto, pieczywo czy makaron dla cukrzyka), gdy korzystasz z gotowego przepisu, pamiętaj, że do mąki pełnoziarnistej trzeba zazwyczaj dodać więcej wody lub mleka;
  • mąka żytnia – jest bardzo zdrowa, ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna i jest bogata w błonnik, nadaje się przede wszystkim do wypieku chleba razowego – bułki, ciasta i ciastka z mąki żytniej są zbyt twarde i zbite;
  • mąka orkiszowa – ma naturalny smak, dzięki czemu możesz ją wykorzystywać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków, mąka z orkiszu (starej odmiany pszenicy) jest bogata w białko i błonnik;
  • mąka owsiana – doskonale nadaje się do wypieku ciastek i kruchych ciast, a także do przygotowywania kruszonki, możesz wykorzystać ją także do naleśników;
  • mąka gryczana – ma charakterystyczny posmak, dzięki czemu nadaje się na naleśniki dla cukrzyka, a także pierogi, makaron czy placki;
  • mąka z ciecierzycy – przygotowywane z niej ciasto jest kruche i chrupiące – taka mąka sprawdzi się jako składnik tortilli, placków czy krakersów;
  • mąka migdałowa – ta mąka z orzechów o słodkim smaku nadaje się przede wszystkim na słodkie wypieki.
Przeczytaj:  Warzywa dla cukrzyka. Które możesz jeść bez ograniczeń?

Chcesz mieć pewność, że wybrana przez ciebie mąka dla cukrzyka jest zdrowa? Upewnij się, że pochodzi ze sprawdzonego źródła – najlepiej sprawdzą się mąki ekologiczne.

Jakich rodzajów mąki unikać w diecie cukrzycowej?

Nieodpowiednia mąka dla cukrzyka to przede wszystkim ta z pełnego przemiału. Ma ona niską wartość odżywczą, a w wyniku mielenia i oczyszczania jest niemal pozbawiona łusek ziaren – to sprawia, że ma niewielką zawartość błonnika. Spożywając taką mąkę, tracisz szansę na dostarczenie organizmowi witamin i minerałów. Zagrożeniem dla diabetyków jest także wysoki ładunek glikemiczny mąki z pełnego przemiału – IG wynosi aż 90.

Spożywanie zdrowych odmian mąki może ci przynieść wiele korzyści – nie tylko na diecie cukrzycowej!

Anna Kondziela
586 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *