Dania jednogarnkowe dla cukrzyków to doskonała propozycja dla zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie. Takie potrawy mają więcej zalet – są pełne warzyw i bogate w cenne składniki odżywcze. Jak przyrządzić taki obiad lub kolację? Sprawdź nasze przepisy!
Nie masz czasu, by zrobić skomplikowany obiad? Dania jednogarnkowe dla cukrzyków uratują cię w takiej sytuacji! Możesz je jeść na obiad lub kolację. Są pełne warzyw i pysznych dodatków. Czy potrzebujesz czegoś jeszcze, by zdecydować się na ich przyrządzenie? Jeśli chcesz spróbować, wykorzystaj jeden z naszych przepisów.
Dlaczego warto gotować dania jednogarnkowe?
Gotowanie dań jednogarnkowych to przede wszystkim oszczędność czasu. Wystarczy pokroić składniki, odpowiednio je przyprawić, zalać wodą lub sosem i gotować albo dusić w garnku. Posiłek jest gotowy najczęściej po ok. 30 minutach.
Zaletą przyrządzanych w ten sposób posiłków jest także duża różnorodność. W twoim garnku mogą się znaleźć ulubione owoce i warzywa dla cukrzyka, świeże lub mrożone, mięso, wędliny, przyprawy. Te pyszne dania są rozgrzewające i sycące, dlatego szczególnie dobrze smakują jesienią i zimą.
Dania jednogarnkowe dla cukrzyków to świetny sposób na włączenie do diety większej ilości owoców i warzyw. To ważne nie tylko ze względu na witaminy i składniki mineralne. Warzywa zawierają także dużo błonnika, który ułatwia kontrolowanie poziomu cukru we krwi – spowalnia wchłanianie glukozy. Jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki, bogate w węglowodany złożone i białko, uzyskasz w ten sposób zdrowy, smakowity, pełnowartościowy posiłek na dowolną porę dnia – kolację lub obiad dla cukrzyka.
Na co zwrócić uwagę, gdy chcesz przygotować danie jednogarnkowe dla cukrzyków?
Osoby chore na cukrzycę powinny przede wszystkim zwrócić uwagę na indeks glikemiczny składników. Dzięki temu mogą uniknąć hiperglikemii, czyli nagłego wzrostu poziomu cukru po posiłku. Do produktów o niskim IG należą m.in.:
- wybrane warzywa – pomidor, papryka, por, cukinia, cebula, czosnek, zielony groszek;
- chude mięso, np. z kurczaka lub indyka;
- ryby;
- niektóre owoce, np. pomarańcze, jabłka;
- pełnoziarniste makarony;
- kasze;
- ryż brązowy;
- orzechy, pestki, nasiona.
W daniach jednogarnkowych dla cukrzyków staraj się natomiast unikać:
- niektórych warzyw – niestety nie wszystkie są odpowiednie dla diabetyków, wysoki indeks glikemiczny mają np. gotowane ziemniaki, bataty, dynia, soczewica;
- tłustego mięsa, wędlin i nabiału;
- dużych ilości oleju i innych tłuszczów;
- dodatku cukru i soli.
Przepisy na dania jednogarnkowe dla cukrzyków
Jakie potrawy przygotowywane w jednym garnku możesz spożywać na diecie cukrzycowej? Jest tego naprawdę sporo! Składniki możesz dobrać samodzielnie, a jeśli brakuje ci pomysłów – skorzystaj z naszych propozycji.
Pożywne i smaczne dania jednogarnkowe dla cukrzyków to np.:
- leczo z chudą wędliną lub mięsem z kurczaka – duszona papryka, cukinia, cebula, pomidory przyprawione papryką, pieprzem i ziołami;
- curry – do takich potraw pasuje kalafior, brokuły, ciecierzyca, czerwona soczewica, papryka, marchew, kurczak;
- kaszotto – kasza przygotowywana jak risotto, na patelni, podawana np. z brokułami, pieczonym burakiem, serem feta, sosem pomidorowym lub innymi dodatkami;
- chili sin carne – bezmięsna wersja meksykańskiego dania z fasoli, ryżu, kukurydzy, podawana z rozdrobnionym i podsmażonym tofu.
Są łatwe w przygotowaniu, zdrowe, pełne smaku i wartościowych składników odżywczych – to właśnie dlatego dania jednogarnkowe powinny znaleźć się w twoim menu!