Dieta

Szarlotka dla cukrzyka – poznaj prosty przepis

szarlotka dla cukrzyka

Szarlotka dla cukrzyka to jedno z ciast, które można polecić każdemu, kto dba o zdrową dietę. Jest lekkostrawne, pełne wartościowych składników odżywczych, a przede wszystkim – proste w przygotowaniu. Mamy dla ciebie przepis. Sprawdź, jak przygotować takie ciasto!

Masz ochotę na coś słodkiego, ale chorujesz na cukrzycę i obawiasz się, że zwykłe słodycze mogą ci zaszkodzić? Ciasto upieczone w domu to rozsądny kompromis dla miłośników deserów – jest zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie pyszne! Szarlotka dla cukrzyka to doskonały przykład. Jabłka dostarczą ci cennego błonnika, który spowolni wchłanianie glukozy. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto!

Dlaczego zwykła szarlotka nie jest odpowiednia dla osób z cukrzycą?

Jeśli chorujesz na cukrzycę, staraj się unikać tradycyjnych ciast. Zawierają one biały cukier i mąkę z pełnego przemiału, a często również masło i margarynę. To składniki bogate w węglowodany proste i tłuszcze nasycone, które szczególnie szkodzą diabetykom. Wysokokaloryczne, pełne cukru ciasta szybko podnoszą poziom cukru we krwi i mogą powodować hiperglikemię. Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na takie słodkości – szarlotka będzie pod tym względem znacznie lepsza niż np. tort czy ciasto z kremem – ale pilnuj, by w twojej diecie było ich jak najmniej.

Szarlotka – doskonały wybór dla diabetyków

Nie wszystkie ciasta da się przygotować w „odchudzonej” wersji dla diabetyków. Na szczęście nie dotyczy to szarlotki. Ciasto z jabłkami i cynamonem doskonale sprawdzi się w diecie cukrzycowej. Jabłka mają niski indeks glikemiczny i są bogate w cenny błonnik. Warto także, by desery dla cukrzyka zawierały cynamon. Ta przyprawa korzystnie wpływa na glikemię.

Przeczytaj:  Mąka dla cukrzyka. Jaki rodzaj wybrać?

Przepis na szarlotkę dla cukrzyka – krok po kroku

Szarlotka na kruchym cieście, z pianą z białek i kruszonką przypomina w smaku tradycyjnie pieczone ciasto. Różnicą jest przede wszystkim dodatek mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast tej z pełnego przemiału oraz zamiana białego cukru na zdrowszy słodzik, ksylitol lub erytrol.

Do przygotowania tej szarlotki dla cukrzyka potrzebujesz (ilość składników podana dla ciasta pieczonego w tortownicy):

  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 100 g masła;
  • 1 łyżka śmietany 18%;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej;
  • 20 g płatków migdałowych;
  • 60 g słodzika – ksylitolu lub erytrolu;
  • 600 g kwaśnych jabłek (odmiany reneta lub innej).

Sprawdź, jak upiec ciasto – krok po kroku:

  1. Jabłka obierz, pokrój na plasterki lub kawałki i odsącz z nadmiaru soku.
  2. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia do miski.
  3. Zetrzyj masło na tarce lub drobno posiekaj i dodaj do mąki z proszkiem.
  4. Następnie wbij oddzielone od białek żółtka i dodaj śmietanę.
  5. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę.
  6. Aby ciasto było bardziej zwarte, możesz włożyć je do lodówki na godzinę.
  7. Podziel ciasto na dwie części – 2/3 i 1/3.
  8. Większą część ciasta rozwałkuj i przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Na spód ciasta wysyp skrobię ziemniaczaną i płatki migdałów, a następnie ułóż na nich pokrojone w plasterki lub kawałki jabłka i posyp całość szczyptą cynamonu.
  10. Ubij piankę z białek – pod koniec ubijania do piany dodaj słodzik.
  11. Sztywną masę przełóż na ciasto, a na górze porozkładaj porwane na kawałki ciasto.

Jabłecznik piecze się przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przepis na szarlotkę wypróbowany? Poznaj także inne przepisy na słodycze dla cukrzyków, które nie podniosą nadmiernie poziomu glukozy we krwi!

Anna Kondziela
585 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *