Porady

Nagła śmierć z powodu cukrzycy – jak jej zapobiec?

cukrzyca nagła śmierć

Cukrzyca, nagła śmierć – te słowa wywołują dreszcze u osób cierpiących na te chorobę. Niepotrzebnie, gdyż istnieje wiele sposobów pozwalających znacząco obniżyć ryzyko nagłej śmierci z powodu tej choroby. Poniżej znajduje się omówienie tych najważniejszych. 

Cukrzyca – geneza

Liczba osób zapadających na cukrzycę rośnie lawinowo każdego roku. Sytuacja stała się już na tyle poważna, że cukrzyca zaliczona została do niechlubnego grona chorób cywilizacyjnych, czyli takich, które – jak sama nazwa wskazuje – związane są z rozwojem cywilizacji. Wzmożona zapadalność na choroby cywilizacyjne, w tym cukrzycę, ma bliski związek z postępującym uprzemysłowieniem, zataczającą coraz szersze kręgi urbanizacją – a co za tym idzie – również degradacją środowiska. Wydawało by się, że współczesna medycyna doskonale opanowała już metody radzenia sobie z tą chorobą. Podawane domięśniowo zastrzyki z insuliny czy też mierzenie jej poziomu za pomocą glukometru są smutną i przykrą codziennością ogromnej rzeszy pacjentów cukrzycowych.

Cukrzyca – jak zminimalizować czynniki ryzyka nagłej śmierci

Jednak nawet i te zabiegi nie gwarantują dobrego (lub przynajmniej przyzwoitego) samopoczucia cukrzyków. Ani tym bardziej, nie są w stanie zapobiec nagłej śmierci z powodu tej choroby. Konieczne jest również wdrożenie innego rodzaju metod monitorowania swojego stanu, a także – lub być może przede wszystkim – indywidualne, holistyczne spojrzenie na całokształt swojej formy fizycznej i psychicznej. Oraz zdrowy styl życia!

Zdrowy styl życia przy cukrzycy – tak, to możliwe!

Cukrzyca, nagła śmierć, mowa pogrzebowa – te słowa nie przywołują miłych skojarzeń. Aby uniknąć konieczności wygłaszania mowy pogrzebowej na stypie osoby, która chorowała na cukrzycę warto wdrożyć w życie i systematycznie stosować poniżej omówione wskazówki:

  • bardzo ostrożnie dobieraj węglowodany, które spożywasz – ze względu na fakt, iż wszystkie węglowodany mają ogromny potencjał podnoszenia poziomu cukru we krwi wybieraj ich optymalne źródła – kasze, brązowy ryż, warzywa;
  • spożywaj mniej soli – sól zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, a Ty jako cukrzyk, jesteś już osobą w grupie o podwyższonym ryzyku zapadnięcia na tę chorobę;
  • spożywaj mniejsze ilości czerwonego mięsa, które działa bardzo prozapalnie. Doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego pochodzącego z mięs są dla cukrzyków warzywa strączkowe – fasola, groch, soczewica, ciecierzyca. Po przepisy z tymi składnikami zajrzyj na strony wegan i wegetarian. Jest ich całe mnóstwo!;
  • spożywaj więcej owoców i warzyw – są dla Ciebie nieocenionym źródłem witamin, minerałów oraz białka. Wybieraj jednak mądrze – banany, arbuzy czy melony, to raczej nie opcja dla Ciebie – chyba że od wielkiego dzwonu;
  • tłuszcze – warto o nich wspomnieć, bowiem powinny stanowić nieodłączny element pro zdrowotnej diety cukrzyka. A potrzebne są Ci tłuszcze nie byle jakie – unikaj tych przetworzonych (tłuszczów trans), które z cała pewnością podniosą Twój poziom cholesterolu we krwi. Tłuszcze dla Ciebie to masło klarowane (lub masło ghee), oliwa z oliwek lub olej kokosowy.
  • sposób gotowania – przy okazji rozmowy o tłuszczach warto również wspomnieć, o właściwych dla cukrzyka sposobach przyrządzania potraw. Od lat sądzi się, że są to gotowanie na parze, pieczenie bądź grillowanie. Za wszelką cenę unikaj smażenia (tłuszcze trans!);
  • sprawdzaj zawartość cukru na etykietach produktów, które kupujesz – możesz się zdziwić, ile cukru zawierają z pozoru niewinnie wyglądające produkty;
  • nie zapomnij o codziennej dawce ruchu, bo przecież ruch to zdrowie!
Przeczytaj:  Wpływ cukrzycy na skórę. Sprawdź, co warto wiedzieć!

Stosując się do opisanych wyżej wskazówek możesz mieć pewność, że w znaczącym stopniu wpłyniesz na poprawę swojego stanu fizycznego i psychicznego. Musisz przede wszystkim pamiętać, że cukrzyca to nie wyrok i da się z tą chorobą normalnie żyć. Potrzeba jedynie odrobinę wiedzy, wytrwałości i samozaparcia. Rezultaty będą widoczne gołym okiem.

Zobacz także:

    None Found
Anna Kondziela
101 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Porady

Skuteczne leczenie zębów u chorych na cukrzycę

Cukrzyca jest chorobą, która może mieć wpływ na wiele aspektów życia. Może to dotyczyć również zębów. Chorzy na cukrzycę często mają problemy…
Porady

Co jeść na kolację, żeby rano cukier był w normie?

Regularne spożywanie zdrowych posiłków jest kluczem do zachowania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Szczególnie ważne jest to podczas kolacji, ponieważ to ostatni…
Porady

Czy mająć cukrzycę, można bezpiecznie iść w góry?

Planujesz wędrówkę po górach, ale zastanawiasz się, czy ze względu na cukrzycę możesz bezpiecznie pokonać szlak? Odpowiedź brzmi: tak, ale pod warunkiem…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *