Dieta

Śniadanie dla cukrzyka – co możesz jeść, by czuć się dobrze?

śniadanie dla cukrzyka

Śniadanie dla cukrzyka nie musi każdego dnia wyglądać tak samo! Masz dość kanapek? Pokażemy ci, jak zbilansować dietę cukrzyka i zadbać o różnorodność. Poznaj nasze pomysły na zdrowe śniadania!

Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć spożywanie cukrów prostych, wysoko przetworzonej żywności i produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Czy oznacza to koniec różnorodnych śniadań bogatych w składniki odżywcze? Niekoniecznie! Lista pomysłów na śniadanie dla cukrzyka jest dość długa. Sprawdź, co możesz jeść bez ograniczeń.

Chorujesz na cukrzycę? Nie zapominaj o śniadaniu!

O śniadaniu mówi się, że to najważniejszy posiłek dnia. Powinni pamiętać o tym wszyscy, również osoby zdrowe. Diabetycy jednak powinni szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą rano. Odpowiednio przygotowane śniadanie dla cukrzyka pozwoli ci zachować stały, niski poziom cukru we krwi przez cały dzień.

Aby tak się stało, pierwszy posiłek powinieneś spożyć nie później niż 2 godziny po obudzeniu. W diecie cukrzycowej ważna jest także regularność – odstępy czasowe pomiędzy posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin. Takie podejście sprawdza się znacznie lepiej niż jedzenie dużych porcji, ale rzadko. Pozwoli ci to uniknąć wzrostu glikemii poposiłkowej.

Nie tylko kanapki – zdrowe pomysły na śniadanie dla cukrzyka

Osoby z cukrzycą nie mogą spożywać niektórych produktów żywnościowych ze względu na możliwy wzrost poziomu glukozy we krwi. Mimo to nie są skazane na monotonię w odżywianiu! Jest bardzo dużo śniadaniowych potraw, które nie tylko zapewnią ci poranną porcję energii, ale także doskonale smakują.

Oto kilka pomysłów, z których możesz skorzystać, gdy przygotowujesz śniadanie:

  • owsianka – przygotowana z naturalnych płatków zbożowych (owsianych, gryczanych, jaglanych) bez dodatku cukru, zalanych wodą lub mlekiem, do ciepłej owsianki możesz dodać owoce o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, np. jabłka, jagody, truskawki;
  • płatki owsiane z jogurtem, maślanką lub kefirem;
  • jajka pod różnymi postaciami – na miękko, na twardo, jajecznica, omlet lub szakszuka (rodzaj jajek sadzonych w sosie pomidorowym, często z dodatkiem warzyw);
  • sałatki – możesz użyć do ich przyrządzenia sałaty, ogórka, pomidora, pestek dyni lub ziaren słonecznika, niezbyt tłustego sera (np. feta), dressingu z oliwy lub oleju rzepakowego i przypraw;
  • pasty kanapkowe, np. z awokado, z tuńczyka, jajeczna, hummus;
  • koktajle na kefirze, mleku, jogurcie lub maślance z dodatkiem owoców jagodowych;
  • kromka chleba z mąki pełnoziarnistej (razowego) z ulubionymi dodatkami – białym serem, chudą wędliną, np. polędwicą drobiową, jajkiem na twardo i warzywami.
Przeczytaj:  Sernik dla cukrzyka – smaczne i zdrowe ciasto bez grama białego cukru

Warzywa i owoce powinny pojawić się w każdym twoim posiłku. Zimą możesz sięgnąć po mrożonki, latem najlepiej spożywać świeże produkty.

Najważniejsze zasady komponowania diety cukrzycowej

Coraz częściej zamiast określenia „dieta cukrzycowa” używa się po prostu „zdrowa dieta”. Wiele zasad żywienia obowiązujących przy cukrzycy typu 1 lub typu 2 jest uniwersalnych, obowiązujących również w przypadku osób zdrowych. Każdy powinien pamiętać o ograniczaniu cukru, spożywaniu pełnoziarnistego pieczywa, warzyw i owoców, a także o zachowaniu różnorodności przy planowaniu jadłospisu.

Zasady komponowania diety cukrzycowej nie różnią się znacząco od ogólnych zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. Przy tworzeniu własnych przepisów na zdrowe śniadanie dla cukrzyka, a także inne posiłki (np. obiad dla cukrzyka), pamiętaj o:

  • włączaniu do diety produktów bogatych w błonnik – na 1000 kcal powinno być go 15-20 g;
  • codziennym spożywaniu warzyw i owoców (tych drugich powinno być znacznie mniej), najlepiej tych o niskim indeksie glikemicznym, w miarę możliwości nieprzetworzonych;
  • dodawaniu do dań zdrowych tłuszczów roślinnych i unikaniu tłuszczów zwierzęcych;
  • spożywaniu naturalnych, fermentowanych produktów mlecznych – jogurtów, kefirów, maślanek;
  • przewadze białego mięsa i mięsa ryb nad mięsem czerwonym, źródłem tłuszczów mogą być też orzechy, pestki, nasiona;
  • ograniczeniu spożywania soli, wysoko przetworzonej żywności, cukrów prostych, alkoholu.

Przy przygotowywaniu śniadania warto także zwrócić uwagę na kwestie indywidualne, w tym na twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Będzie się ono różniło w zależności od płci, wieku, wykonywanego zawodu czy stylu życia.

Śniadanie, obiad czy kolacja dla cukrzyka nie muszą być trudne. Gdy wykorzystasz zasady zdrowego żywienia i listę dozwolonych produktów, na pewno nie zabraknie ci pomysłów na posiłek!

Anna Kondziela
579 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

2komentarze

  • Avatar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *