Grillowanie kojarzy się głównie z mięsnymi potrawami, jednak coraz więcej osób szuka alternatyw dla tradycyjnych dań z rusztu. Wegetariańskie i wegańskie przepisy na grilla pozwalają cieszyć się smakiem bezmięsnych potraw. Te pomysły zadowolą nie tylko wegan i wegetarian.
Grillowane warzywa to podstawa bezmięsnych dań z rusztu. Do tego celu nadają się różne gatunki warzyw, które po upieczeniu zyskują intensywny smak i kuszący aromat. Wśród najpopularniejszych warzyw na grilla znajdują się przede wszystkim:
- cukinia – pokrojona w plastry i skropiona oliwą z dodatkiem ziół (koniecznie sprawdź przepis WINIARY na cukinię z grilla);
- bakłażan – pokrojony w grube plastry, oprószony solą i skropiony oliwą;
- papryka – na przykład faszerowana serem lub kaszą;
- pieczarki – grillowane w całości lub przekrojone na pół, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki;
- kukurydza – pieczona bezpośrednio na ruszcie lub zawinięta w folię aluminiową z masłem i ziołami.
Szaszłyki warzywne – pomysł na wegetariańską przekąskę z grilla
Szaszłyki to doskonały sposób na przygotowanie warzyw na grilla. Można je dowolnie komponować, łącząc różne gatunki warzyw w zależności od preferencji smakowych. Popularne składniki szaszłyków warzywnych to:
- cebula – pokrojona w ćwiartki lub grube plastry;
- papryka – pokrojona w kostkę lub paski;
- pieczarki – przekrojone na pół lub na ćwiartki;
- cukinia – pokrojona w grube plastry lub półksiężyce;
- pomidorki koktajlowe – nadziewane na szpikulec w całości.
Aby nadać im dodatkowego smaku, szaszłyki warzywne można zamarynować w mieszance oliwy, soku z cytryny, czosnku i ziół. Po upieczeniu można je posypać świeżymi ziołami lub skropić sosem, np. Dressingiem winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY albo bazyliowym pesto.
Wegetariańskie burgery i kotlety z grilla
Burgery i kotlety to dania, które świetnie sprawdzają się na grillu, również w wersji bezmięsnej. Do przygotowania wegetariańskich burgerów można wykorzystać różne składniki, takie jak:
- tofu – pokrojone w plastry i zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem przypraw;
- halloumi – grillowany ser, który świetnie komponuje się z warzywami;
- seitan – kotlety z glutenu pszennego, o konsystencji zbliżonej do mięsa;
- falafel – kotleciki z ciecierzycy, podawane z sosem jogurtowym lub hummusem.
Do tych składników łatwo jest dopasować pieczywo. Można użyć klasycznej bułki pszennej lub grahamki, ale też pokusić się o coś bardziej orientalnego. Stawiamy na chleb pita, podawany na ciepło, z warzywami i sosami – świetnie smakuje z grilla. Bułki i pieczywo można posmarować masłem lub oliwą i podgrzać na ruszcie, aby były chrupiące i aromatyczne.
Wegańskie przekąski i dodatki z grilla
Grillowanie to nie tylko dania główne, ale także przekąski i dodatki. Wegańskie propozycje na grilla to m.in.:
- grillowana cebula – pokrojona w plastry i opieczona na ruszcie, podawana jako dodatek do dań głównych;
- pieczone ziemniaki – zawinięte w folię aluminiową z dodatkiem oliwy i ziół;
- grillowana kukurydza – pieczona w kolbach, podawana z masłem roślinnym i solą;
- sałatki warzywne – np. sałatka z grillowanych warzyw z dressingiem winegret lub sałatka z roszponki, truskawek i prażonych orzechów.
Jako dodatek sprawdzą się domowe sosy i dipy. Należy pilnować, by nie zawierały cukru, jedynie naturalne składniki. Świetnym pomysłem jest własnoręcznie przygotowany sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Dobrze sprawdzi się świeża i orzeźwiająca salsa pomidorowa. Doskonale pasuje do dań wege, w tym cukinii z grilla.
Grillowanie bez mięsa to doskonała okazja do eksperymentowania z nowymi smakami i składnikami. Wegetariańskie i wegańskie przepisy na dania z rusztu pozwalają cieszyć się letnimi spotkaniami przy grillu bez wyrzeczeń. Warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce, które nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY