Porady

Grillowanie bez mięsa – pomysły na lekkie dania z rusztu

Grillowanie kojarzy się głównie z mięsnymi potrawami, jednak coraz więcej osób szuka alternatyw dla tradycyjnych dań z rusztu. Wegetariańskie i wegańskie przepisy na grilla pozwalają cieszyć się smakiem bezmięsnych potraw. Te pomysły zadowolą nie tylko wegan i wegetarian.

Warzywa z grilla – klasyka wegetariańskiego menu

Grillowane warzywa to podstawa bezmięsnych dań z rusztu. Do tego celu nadają się różne gatunki warzyw, które po upieczeniu zyskują intensywny smak i kuszący aromat. Wśród najpopularniejszych warzyw na grilla znajdują się przede wszystkim:

  • cukinia – pokrojona w plastry i skropiona oliwą z dodatkiem ziół (koniecznie sprawdź przepis WINIARY na cukinię z grilla);
  • bakłażan – pokrojony w grube plastry, oprószony solą i skropiony oliwą;
  • papryka – na przykład faszerowana serem lub kaszą;
  • pieczarki – grillowane w całości lub przekrojone na pół, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki;
  • kukurydza – pieczona bezpośrednio na ruszcie lub zawinięta w folię aluminiową z masłem i ziołami.

Szaszłyki warzywne – pomysł na wegetariańską przekąskę z grilla

Szaszłyki to doskonały sposób na przygotowanie warzyw na grilla. Można je dowolnie komponować, łącząc różne gatunki warzyw w zależności od preferencji smakowych. Popularne składniki szaszłyków warzywnych to:

  • cebula – pokrojona w ćwiartki lub grube plastry;
  • papryka – pokrojona w kostkę lub paski;
  • pieczarki – przekrojone na pół lub na ćwiartki;
  • cukinia – pokrojona w grube plastry lub półksiężyce;
  • pomidorki koktajlowe – nadziewane na szpikulec w całości.

Aby nadać im dodatkowego smaku, szaszłyki warzywne można zamarynować w mieszance oliwy, soku z cytryny, czosnku i ziół. Po upieczeniu można je posypać świeżymi ziołami lub skropić sosem, np. Dressingiem winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY albo bazyliowym pesto.

Przeczytaj:  Czy warto pić ocet jabłkowy?

Wegetariańskie burgery i kotlety z grilla

Burgery i kotlety to dania, które świetnie sprawdzają się na grillu, również w wersji bezmięsnej. Do przygotowania wegetariańskich burgerów można wykorzystać różne składniki, takie jak:

  • tofu – pokrojone w plastry i zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem przypraw;
  • halloumi – grillowany ser, który świetnie komponuje się z warzywami;
  • seitan – kotlety z glutenu pszennego, o konsystencji zbliżonej do mięsa;
  • falafel – kotleciki z ciecierzycy, podawane z sosem jogurtowym lub hummusem.

Do tych składników łatwo jest dopasować pieczywo. Można użyć klasycznej bułki pszennej lub grahamki, ale też pokusić się o coś bardziej orientalnego. Stawiamy na chleb pita, podawany na ciepło, z warzywami i sosami – świetnie smakuje z grilla. Bułki i pieczywo można posmarować masłem lub oliwą i podgrzać na ruszcie, aby były chrupiące i aromatyczne.

Wegańskie przekąski i dodatki z grilla

Grillowanie to nie tylko dania główne, ale także przekąski i dodatki. Wegańskie propozycje na grilla to m.in.:

  • grillowana cebula – pokrojona w plastry i opieczona na ruszcie, podawana jako dodatek do dań głównych;
  • pieczone ziemniaki – zawinięte w folię aluminiową z dodatkiem oliwy i ziół;
  • grillowana kukurydza – pieczona w kolbach, podawana z masłem roślinnym i solą;
  • sałatki warzywne – np. sałatka z grillowanych warzyw z dressingiem winegret lub sałatka z roszponki, truskawek i prażonych orzechów.

Jako dodatek sprawdzą się domowe sosy i dipy. Należy pilnować, by nie zawierały cukru, jedynie naturalne składniki. Świetnym pomysłem jest własnoręcznie przygotowany sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Dobrze sprawdzi się świeża i orzeźwiająca salsa pomidorowa. Doskonale pasuje do dań wege, w tym cukinii z grilla.

Grillowanie bez mięsa to doskonała okazja do eksperymentowania z nowymi smakami i składnikami. Wegetariańskie i wegańskie przepisy na dania z rusztu pozwalają cieszyć się letnimi spotkaniami przy grillu bez wyrzeczeń. Warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce, które nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat.

Przeczytaj:  Co jeść na kolację, żeby rano cukier był w normie?

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Anna Kondziela
585 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Porady

Jakie są różnice między aparatami stałymi a ruchomymi?

W świecie ortodoncji istnieją dwa główne typy aparatów: stałe i ruchome. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy, które wpływają na sposób…
Porady

Nasiona marihuany - możesz wykorzystać je w kuchni!

W ostatnich latach nasiona marihuany zdobyły szerokie zainteresowanie nie tylko w kontekście rolnictwa i medycyny, ale także jako ciekawy dodatek do różnorodnych…
Porady

Zarobki w polskiej służbie zdrowia. Jaka specjalizacja jest najlepiej płatna?

W kontekście polskiego systemu ochrony zdrowia, zarobki pracowników medycznych bywają tematem gorących dyskusji, dotykającym zarówno kwestii społecznych, jak i ekonomicznych. Różnice w…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *