Dieta

Dieta cukrzycowa – co może jeść diabetyk, a czego musi unikać w jadłospisie?

dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa to jeden z ważniejszych punktów leczenia! Jeśli będzie właściwie skomponowana, może poprawić samopoczucie diabetyka, a także opóźnić rozwój choroby. Co powinno znaleźć się na talerzu cukrzyka? Sprawdź!

Dieta cukrzycowa pomaga w walce z chorobą. Jeśli jest właściwie skomponowana, zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. A to bardzo ważne dla chorych na cukrzycę! Sprawdź zatem, jakie produkty może spożywać diabetyk i jak łączyć je w pyszne dania!

Produkty polecane w diecie cukrzycowej

Właściwe leczenie cukrzycy, wspomagane dietą i aktywnością fizyczną, daje najlepsze efekty. Jadłospis dla cukrzyka powinien więc zawierać odpowiednio dobrane produkty. Przede wszystkim takie, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Co to oznacza? Indeks glikemiczny informuje o tym, jak dana żywność wpływa na stężenie cukru we krwi. Jeśli jest on wysoki, oznacza to, że pożywienie szybko się wchłania, co powoduje nagły i gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Po posiłku z wysokim indeksem glikemicznym nie tylko cukrzycy, ale też osoby zdrowe mogą czuć się senne i ociężałe. Jedzenie tego typu produktów, to jednak nie tylko szybki wyrzut insuliny. Jej poziom równie szybko w organizmie spada, co powoduje nagłe pojawienie się uczucia silnego głodu i szybką utratę energii.

Jakie posiłki o niskim indeksie glikemicznym są najlepsze dla cukrzyków?

Posiłki o niskim indeksie glikemicznym z kolei są dłużej trawione i nie wywołują tak gwałtownych wahań stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu łatwiej przyswoić składniki odżywcze oraz uniknąć nagłego uczucia głodu czy zmęczenia. Dieta z niskim indeksem glikemicznym polecana jest nie tylko cukrzykom. Sprawdza się również u osób z nadwagą i otyłością – jeśli zależy im na redukcji masy ciała. Co powinno stanowić podstawę zbilansowanej diety cukrzycowej?

Przeczytaj:  Makaron dla cukrzyka – jaki wybrać?

Przede wszystkim warzywa! Tak zwany zdrowy talerz najlepiej komponować w ten sposób, aby połowę jego objętości stanowiły warzywa (najlepiej surowe albo poddane krótkiej obróbce cieplnej), 1/4 – produkty białkowe i 1/4 tłuszcze i węglowodany. Jakie warzywa można jeść przy cukrzycy typu 2 lub 1? Wybór jest bardzo duży! Chory może pozwolić sobie np. na:

  • pomidory;
  • ogórki;
  • paprykę;
  • sałatę;
  • brokuły;
  • kalafiory;
  • seler;
  • cebulę;
  • pietruszkę;
  • marchew.

Warzywa bogate w skrobię i cukry należy spożywać w mniejszych ilościach. Należą do nich m.in. ziemniaki, dynia i kukurydza. Dowiedz się więcej o skrobi modyfikowanej E1422 tutaj: https://magazynspozywczy.pl/e1422

Owoce i inne produkty w diecie cukrzycowej

Cukrzycy mogą pozwolić sobie również na spożywanie niektórych owoców. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, bez dużej ilości węglowodanów. Raczej nie poleca się więc winogron lub bananów. Diabetycy borykający się z cukrzycą typu 1 i 2 mogą za to zajadać się owocami sezonowymi takimi jak truskawki, wiśnie, czereśnie, maliny, agrest, porzeczki, borówki, jabłka, brzoskwinie czy wszelkie cytrusy. Dieta w cukrzycy niech zawiera jedynie owoce świeże! W diecie cukrzycowej mogą pojawić się również produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Należą do nich pieczywo takie jak chleb razowy i typu graham, grube kasze, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, otręby zbożowe i płatki (np. płatki owsiane i jaglane).

Nabiał i mięso a dieta chorego

Jeśli diabetyk przepada za nabiałem, można pozostawić go w diecie, ale w ograniczonym zakresie. Dieta przy cukrzycy (również cukrzycy ciążowej) może składa się również z jogurtów, kefirów i maślanki, ale niech będą to wersje niesłodzone, naturalne. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby we własnym zakresie dodać do nich dozwolone owoce i w ten sposób przygotować np. pyszny koktajl. Dieta dla cukrzyka może zawierać także sery twarogowe oraz serki ziarniste. Czy diabetycy mogą pić mleko? Tak, ale w ograniczonych ilościach!

Przeczytaj:  Dieta cukrzyka. Czy cukrzyk może jeść jajka?

Dozwolone w diecie cukrzycowej są również chude wędliny i mięsa (najlepiej gotowane albo duszone). Dieta z niskim ig nie wyklucza oczywiście tłuszczu! Wolno jeść przede wszystkim tłuszcze i oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany czy rzepakowy).

Tego lepiej nie jeść, czyli produkty niewskazane w diecie cukrzycowej

Czego lepiej unikać, jeśli nie chcesz doprowadzić do rozwoju cukrzycy? Produkty przeciwwskazane w diecie cukrzycowej to takie, które zawierają duże ilości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, czyli np.:

  • produkty zbożowe wysoko przetworzone i oczyszczone, jak białe pieczywo, drobne kasze, biały ryż, płatki śniadaniowe, słodzone musli;
  • długo gotowane, konserwowane lub suszone warzywa i owoce. Odpowiednia dieta cukrzycowa to taka, w której nie występują też bardzo słodkie owoce świeże (banany, ananasy, winogrona).

Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać też tłustych mięs, kiełbas i parówek. Najlepiej też ograniczyć ich smażenie – zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Objawy cukrzycy (a także inne choroby, np. nadciśnienie tętnicze) mogą zwiększać też takie produkty jak słodzone napoje, gotowe słodycze, ciasta na bazie białej mąki pszennej i cukru. Dla osób z cukrzycą typu 2 i 1 niewskazane są także oczywiście słone przekąski (paluszki, chipsy itp.) oraz dania typu fast food.

Indeks glikemiczny produktów i wyrzuty insuliny, czyli jak komponować codzienny jadłospis

Czy takie skomponowanie posiłków, aby uzyskać dietę cukrzycową o niskim indeksie glikemicznym, bogatą w błonnik pokarmowy, odpowiednią ilość białka i tłuszczy, a także właściwą kaloryczność, jest trudne? Jeśli wiesz, w jakich produktach znajdują się węglowodany proste, a gdzie szukać złożonych, znasz dobre źródła białka i potrafisz określić wartość energetyczną diety dla osoby o podobnych do ciebie parametrach, zapewne nie. Do tej pory nie interesowałeś się tajnikami odżywiania? Skorzystaj z pomocy dietetyka klinicznego. Specjalista wyliczy twoje zapotrzebowanie kaloryczne, weźmie pod uwagę rodzaj choroby (czy ma np. powstać dieta cukrzycowa w ciąży czy dla seniora) oraz twój tryb życia. Oszacuje też, ile powinieneś spożywać w ciągu dnia posiłków, a potem ułoży ci gotowy plan żywieniowy. Otrzymasz też od niego tabele zamienników danego produktu, co ułatwi ci zakupy.

Przeczytaj:  Kolacja dla cukrzyka – co możesz zjeść wieczorem?

Przykładowy jadłospis cukrzyka

Dieta niskowęglowodanowa, zalecana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne nie musi być wymagająca, trudna do przygotowania i niesmaczna! Możesz postawić na proste, pyszne posiłki. Przykład takiego jadłospisu?

  1. Na śniadanie przygotuj 2 gotowane na twardo jajka i kromkę razowego pieczywa. Podawaj ze świeżym ogórkiem, pomidorem albo rzodkiewką.
  2. Drugie śniadanie może stanowić koktajl mleczny. Użyj maślanki albo kefiru i zblenduj z ulubionymi owocami oraz 2 łyżkami płatków owsianych.
  3. Przykładowe przepisy obiadowe to zupa kalafiorowa albo brokułowa (może to być pożywna zupa krem). Na drugie danie zaserwuj z kolei brązowy ryż z pieczoną rybą (dorsz, mintaj) i surówką na bazie kapusty pekińskiej, papryki i pomidorów.
  4. Jako podwieczorek w diecie cukrzycowej sprawdzi się ziarnisty serek. Dodaj do niego pomidorki koktajlowe i ogórka i zjedz z kromką razowego pieczywa.
  5. A kolacja? Ugotuj na parze pierś z kurczaka (albo przygotuj ją w wersji grillowanej). Niech stanowi ona podstawę sałatki! Dodaj sałatę, żółtą i czerwoną paprykę oraz pomidory. Całość wymieszaj z odrobiną jogurtu naturalnego z dodatkiem tymianku, bazylii i oregano.

Dieta cukrzycowa wraz z odpowiednim leczeniem to sposób na uniknięcie powikłań cukrzycy. Warto więc o nią zadbać i wybierać zalecane produkty. Efekty na pewno zmotywują cię do kontynuowania zmian w jadłospisie!

Anna Kondziela
579 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

11komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *