Dieta

Cukrzyca a alkohol – czy picie jest bezpieczne?

cukrzyca a alkohol

Czy alkohol jest dla diabetyków całkowicie zakazany? A może istnieje dopuszczalna ilość, której spożycie jest bezpieczne dla zdrowia? Cukrzyca a alkohol – sprawdź ważne informacje na ten temat!

Osoby chore na cukrzycę muszą zwracać szczególną uwagę na to, co spożywają na co dzień. Czy to oznacza, że muszą unikać nawet najmniejszych ilości alkoholu? Jeśli jesteś diabetykiem i czeka cię impreza lub chcesz spędzić miło wieczór, nie musisz rezygnować z piwa ani wina. Ważny jest jednak umiar i zachowanie pewnych środków ostrożności. Dowiedz się, w jakich sytuacjach cukrzyca a alkohol to bezpieczne połączenie, a w jakich może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wina i szczepów, zajrzyj na serwis naszewino.

Alkohol a poziom cukru we krwi

Przede wszystkim warto pamiętać, że niskoprocentowe napoje alkoholowe są bardzo kaloryczne i zawierają duże ilości węglowodanów. Wypicie piwa lub drinka z sokiem powoduje bardzo szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Jeśli osoba chora nie zadba o wyrównanie ilości cukru, może dojść u niej do hiperglikemii.

Czy to oznacza, że dla cukrzyka lepszym wyborem będą alkohole wysokoprocentowe?

Kwestia „cukrzyca a alkohol” nie jest taka prosta. W przypadku spożywania nadmiernych ilości może dojść do odwrotnego zjawiska, czyli hipoglikemii (zbyt niskiego stężenia glukozy we krwi). Dzieje się tak dlatego, że organizm osoby chorej traktuje alkohol jak truciznę. Wątroba zajmuje się wówczas próbami wydalenia go z organizmu i nie może dostarczać odpowiednich ilości glukozy. Niedocukrzenie powoduje osłabienie organizmu, co może w konsekwencji prowadzić do omdlenia. Szczególnie niebezpieczne jest łączenie alkoholu z lekami przeciwcukrzycowymi. Aby stymulować trzustkę do produkcji insuliny, dodatkowo obniżają one poziom cukru, co może pogłębić hipoglikemię.

Przeczytaj:  Czy cukrzyk może jeść wafle ryżowe? Ważna kwestia dla diabetyka!

Jak picie alkoholu może wpływać na powikłania cukrzycy?

Bezpośrednio po spożyciu alkoholu może dojść u cukrzyków do kwasicy ketonowej. Objawy tego zaburzenia metabolizmu łatwo pomylić ze skutkami działania alkoholu na organizm. Osoby z kwasicą ketonową cierpią najczęściej z powodu nudności, wymiotów, bólu brzucha. W lżejszych przypadkach z dolegliwościami można sobie poradzić przez przyjęcie większej dawki insuliny. Jednak już po kilku godzinach osoba chora może wymagać pomocy lekarskiej, stąd tak ważne jest, by jak najszybciej rozpoznać objawy zakwaszenia organizmu.

Jednym z najczęściej występujących poważnych powikłań u diabetyków nadużywających alkoholu jest retinopatia cukrzycowa. To choroba, która objawia się pogorszeniem, a w cięższych przypadkach nawet utratą wzroku.

Konsekwencją, która dotyczy przede wszystkim osób z cukrzycą typu 2., może być przyrost wagi wywołany spożywaniem niektórych alkoholi. Chodzi tu przede wszystkim o piwo, które zawiera dużo kalorii i ma wysoki indeks glikemiczny, a także o słodkie likiery czy drinki, które pije się z sokami.

Chcesz wypić? Wyrównaj poziom cukru we krwi

Czy przed spożyciem alkoholu należy przyjąć insulinę? Zależy to przede wszystkim od tego, co zamierzasz wypić, a także od tego, na jaki typ cukrzycy chorujesz (podawanie insuliny jest niezbędne tylko w przypadku cukrzycy typu 1.). Niektóre alkohole podnoszą poziom cukru we krwi, inne mogą go obniżyć. Insulinę powinno się zażyć w przypadku, gdy chcesz wypić alkohole niskoprocentowe, zwłaszcza słodkie, ale także piwo. Z kolei wina wytrawne, wódka czy whisky są niskokaloryczne i nie wymagają uzupełniania insuliny.

Warto też pamiętać, by nie pić na czczo, ale zjeść wcześniej choćby małą przekąskę. Pozwoli to na ustabilizowanie poziomu cukru. Szczególnie polecane są potrawy zawierające duże ilości tłuszczu, który ogranicza wchłanianie węglowodanów.

Zmierzenie cukru po spożyciu napojów alkoholowych jest szczególnie ważne przed pójściem spać. Obniżenie ilości glukozy we krwi pojawia się zazwyczaj w nocy, około 3 nad ranem. To wówczas chory jest najbardziej narażony na utratę przytomności. Na noc można też spożyć niewielką przekąskę lub zmniejszyć dawkę insuliny.

Przeczytaj:  Wymienniki węglowodanowe – jak je obliczać i kiedy warto podjąć się liczenia wymienników?

Jak pić bezpiecznie przy cukrzycy? Czego unikać?

Czy bezpieczna ilość alkoholu, jaką można spożyć, jest w przypadku osób chorych na cukrzycę inna niż u osób zdrowych? Nie – w obu przypadkach zalecane są takie same dawki. U kobiet jest to 20 g czystego alkoholu na dobę, a u mężczyzn 30 g.

Spożywanie alkoholu w niewielkich ilościach może być bezpieczne dla osób z cukrzycą typu 1. i 2. pod warunkiem, że zadbają one wcześniej o odpowiedni poziom glikemii.

Warto też pamiętać, że piwo, wino i inne trunki powinny pojawiać się w diecie diabetyków jedynie sporadycznie. Nadużywanie alkoholu jest zawsze zagrożeniem dla zdrowia, w przypadku osób chorych stanowi jednak znacznie większe ryzyko – również z tego względu, że w stanie po spożyciu trudniej jest kontrolować swój organizm.

OSą sytuacje, gdy alkoholu nie powinno się spożywać w ogóle. Kwestia „cukrzyca a alkohol” powinna być jasna u osób chorujących na zapalenie trzustki, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek – napoje z procentami są w ich przypadku całkowicie zabronione.

Podsumowanie

Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego nie pozostawia wątpliwości – diabetycy powinni unikać alkoholu. „Cukrzyca a alkohol” to złożony temat. Jeśli lubisz wypić piwo czy wino od czasu do czasu, lepiej nie rób tego na własną rękę, ale skonsultuj się ze swoim lekarzem. Dbaj też o to, by nie nadużywać alkoholu i zawsze kontrolować swój poziom cukru.

Anna Kondziela
579 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Dieta

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – jakiej żywności lepiej nie jeść?

Zastanawiasz się, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na twój organizm? Chciałbyś wiedzieć, jakiej żywności lepiej unikać? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Dieta

Węglowodanowe produkty – które warto spożywać, a których lepiej unikać?

Zastanawiasz się, czy istnieją dobre i zdrowe węglowodanowe produkty? Przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze informacje o węglowodanach. Zachęcamy do lektury!
Dieta

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co jeść na diecie z niskim IG?

Jesteś ciekawy, jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinno się spożywać podczas diety o niskim IG? W naszym artykule znajdziesz przykłady najpopularniejszych artykułów spożywczych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

13komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *